GD: Fredrik Frisenberg og kona tok med seg barna til hytta på Skei for helgen. Da de kom fram og hadde fått pakket ut, skulle Frisenberg fyre opp i peisen da han hørte en rar lyd.

Så en vinge

– Lighteren var nesten tent, så det var rett og slett et lykketreff, forteller Frisenberg om øyeblikket da han innså at noe ikke var som det skulle i den nye 180 graders peisen.

Han hørte en rasling fra pipa, og forsøkte å titte opp. Ved hjelp av en lommelykt kunne han skimte en vinge, og skjønte at det måtte være en fugl.

Da han kikket videre, kunne han se det karakteristiske blikket fra en haukugle titte ned mot ham.

– Da var det bare å ringe etter hjelp, sier Frisenberg, som innrømmer å ha lite kompetanse på både uglehåndtering og demontering av pipe.

Et uvanlig oppdrag

Lørdag morgen troppet ansatte fra J & K Johnsen opp hos familien Frisenberg med tykke hansker og utstyr til å demontere pipeinnsatsen.

I forkant hadde Frisenberg fjernet alt av møbler og knuselige gjenstander fra stua i hytta, av frykt for at ugla skulle få panikk og flakse rundt i stua når den kom løs.

Johan G. Johnsen forteller at dette ikke er av de mest hverdagslige oppdragene for håndverkerfirmaet.

– Jeg tror ikke dette har skjedd i vårt firma tidligere, men jeg har selv reddet ut en skjære av peisen her jeg bor på Kornhaug i Follebu, forteller Johnsen.

Selve redningsaksjonen tok ikke lang tid, og da fuglen var frigjort ble den trygt plassert i en pappeske før Frisenbergs samboer Ingeborg H. Thorsen og sønnen Julius (8) fraktet den til fugledoktor Helge Grønlien på Fåberg. Her fikk haukugla den rene spabehandling med både snøbad og føn, samt et herskapelig måltid bestående av en hel mus.

Grønlien forteller at ugla har det etter forholdene bra, men at den er såpass preget at han antar den har sittet i pipa noen dager.

– Den er veldig mørk av sot, så jeg har snøbadet og fønet den flere ganger allerede, forteller Grønlien.

Utfordringen ugla vil kunne møte på etter oppholdet i pipa er sammenklistrede fjær, da de små partiklene i soten kan ødelegge finstrukturen i fjærene.

– Den spiser godt, så når den blir flygedyktig igjen skal den slippes fri i området hvor den ble funnet, sier Grønlien.

Haukugle

Haukugle (Surnia ulula) er en mellomstor ugle. Navnet har den fått på grunn av likhetstrekkene med spurvehauken, både hva gjelder vingeform, profil og flukt. Haukugla er dagaktiv og har en kroppslengde på mellom 36 og 41 cm. Kjønnene er like i fargene, men hunnene er som regel noe større enn hannene; hunnfugler veier i snitt 320 gram mens hannfuglene veier i snitt 270 gram.

Kilde Wikipedia

Har lært en lekse

Frisenbergs pipe har en pipehatt av stål, hvor det er en åpning i midten som fuglen kan ha benyttet seg av for å søke ly for det dårlige været som har vært siste uken. Frisenberg forteller at han ikke har vært på hytta siden mandag, og at den derfor kan ha vært der noen dager.

Grønlien forteller at uglene trekkes mot hulrom i mangel på hekkeplass, og at det skjer relativt ofte at de fjærkledde forviller seg ned i piper.

– Jeg får inn i hvert fall én i året, forteller Grønlien.

Både familien Frisenberg og ugla kom heldig ut av situasjonen, men Frisenberg selv har bestemt seg for en ting.

– Nå skal jeg skaffe rist i toppen av pipa.

Se video av haukugla når den får servert et etterlengtet måltid av fugledoktor Helge Grønlien: