Familien Berg mottok Kniksens hederspris under norsk fotballs festaften mandag.

Det er usedvanlig fortjent for en familie som også har utmerket seg utenfor fotballbanen. Ikke minst da tragedien rammet.

Kniksens hederspris deles ut av Norsk Toppfotball. Prisen tildeles ifølge kriteriene til «en eller flere personer, eller et lag som i ett enkelt år har gjort en helt spesiell prestasjon, eller som over tid har gjort en særlig fortjenestefull innsats i eller for norsk fotball».

Ifølge juryen er det få familier i Norge som har hatt større betydning for norsk fotball enn familien Berg. En kraftig underdrivelse, spør du meg. Jeg kommer ikke på noen som er i nærheten.

Harald «Dutte» Berg debuterte som unggutt for Glimt i 1958. Etter en imponerende karriere med Glimt, Lyn, landslaget og proffspill i Nederland vendte han tilbake til Bodø.

Han var den sentrale kraften da Glimt brøt barrierer, vant cupmesterskap i 1975 og seriesølv i 1977.

Han har vunnet en rekke priser og er blitt kåret til årets spiller og tidenes beste norske fotballspiller. Fotballens Mozart, ifølge legendariske Bjørge Lillelien.

Sønnene Ørjan og Runar debuterte for Glimt på 80-tallet. Begge har imponerende karrierer i inn- og utland bak seg. Arild tok på seg den gule drakten første gang i 1993.

Og nå på mandagens fotballshow ble barnebarnet Patrick kåret til årets spiller i Eliteserien, etter å ha styrt Glimt til sitt andre seriegull og fått sitt gjennombrudd på landslaget.

Familien Berg har vært en del av norsk toppfotball i åtte ulike tiår og de har spilt godt over tusen kamper.

Jurylederen Cato Haug har trukket fram at betydningen familien Berg har hatt, og fortsatt har, for norsk fotball er enorm.

Både prestasjonene, men også måten de har framstått på, både på og utenfor banen har løftet oss alle, sier han og legger til: «Denne familien har gitt begrepet fotballfamilie en helt ny mening.

I både gode og onde dager».

Det er lett å slutte seg til juryens vurderinger.

Familien utmerker seg også utenfor banen. Visesangeren og poeten Terje Nilsen var bror til mamma Randi og sterkt inkludert i Berg-familien.

Søsknene Terje og Eli Johanne viderefører sang-arven etter sin onkel.

Det var utrolig flott og fortjent at Kniksens hederspris gikk til hele Berg-familien. For dette er et sterkt lag preget av åpenhet, raushet, nøkternhet og positivitet.

Mamma Randi, lagets ubestridte kaptein, holdt en sterk og rørende tale under den direktesendte fotballfesten.

Hun snakket om avdøde Arild og om deres samtaler om hva som var viktig i livet. Arild vant også hedersprisen.

Da Arild døde for godt og vel to år siden, møtte familien tragedien med åpenhet.

De la ikke skjul på at Arild selv valgte å avslutte sitt liv.

Familien bestemte også at minnekonserten for avdøde Terje Nilsen i Stormen konserthus skulle gjennomføres som planlagt, bare to dager etter dødsfallet til nevø Arild.

Budskapet var at livet og de gode minnene skulle feires. Hele familien var tilstede på konsertene.

Familien Berg har en sterk og spesiell posisjon i hjembyen Bodø. Ikke bare for at de er ballkunstnere og kunstnere.

Men også fordi de er forbilder på og utenfor banen. De er jordnære og sårbare mennesker som tør å vise det. De valgte åpenhet også da døden banket på.

Derfor var det ikke bare familien som var stolt og og rørt da de mottok hedersprisen.

Det var det mange av oss som også var.