Fredag 23. juli fikk Elin Danielsen (47), som sammen med sin mann driver en amerikansk diner i Ågskardet Meløy, en telefon fra politiets 02800 nummer.

På den andre enden av tråden var det en mann som ga seg ut for å være etterforsker fra Sandefjord politikammer.

– De ringte fra 02800. Alle vet at det er politiets telefonnummer. Vi har en 50-talls diner, pub, overnatting og butikker vi driver, så vi må ta telefonen når den ringer. Vi bor på en liten plass, og det hender at politiet ringer og spør om ting, forteller hun til Dinside Dagbladet, som omtalte saken først.

Til å begynne med ante ikke Danielsen mistanke ved vedkommende, for 47-åringen mente samtaleemne hørtes naturlig ut. For når politiet ringer er det lett å tenke at det er reelt.

Svindel

Danielsen fra Meløy ble blant annet fortalt at mannen som ga seg ut for å være politi – hadde både banken og mobiloperatøren til 47-åringen på tråden.

Men etter en stund vokste det en anelse om at noe ikke var som det skulle.

– Først begynte han å snakke om at de i politiet skulle sende nytt bankkort og kode. Det var mange spørsmål, blant annet om familien min kunne gjort det. Jeg fikk også beskjed om at dette avhøret var taushetsbelagt, og at jeg ikke kunne si dette til noen. Da jeg ble bedt om å sette meg ned med pc og bank-id, sa jeg at jeg ikke hadde dette i nærheten. Jeg tenkte at dette måtte jeg avslutte, sier hun til Dinside Dagbladet.

Danielsen måtte selv ringe både banken og politiet for å avdekke sannheten. Førstnevnte ante et svindelforsøk – mens politiet var kjent med forholdene og mener det er et utspekulert knep og en vanskelig situasjon.

Ikke politiet

For får du en lignende telefon hvor de ber om slike bankopplysninger, er det nok ikke politiet som sitter på andre enden av tråden.

– Politiet ringer veldig ofte fra et sentralbordnummer eller ordinært nummer, ikke fra 02800. Hvis du får en slik telefon, vær oppmerksom på hva de sier, og hva de ber om. Spør hvem man snakker med, og ring opp kontoret hvor de oppgir å jobbe, er seksjonsleder ved etterforskningsavsnittet i Sandefjord, Paal Knutsens råd.

Politiet har meldt hendelsen til cyberkrim-senteret hos Kripos.