Gå til sidens hovedinnhold

Fakta og sjikane om Petter Dass

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I innlegget til Roar Berg-Hansen i AN sist onsdag står det en fornuftig setning: Før fylkespolitikerne fatter vedtak om penger til en ny Petter Dass-statue, bør de sjekke hva dikterpresten faktisk har skrevet. De bør i hvert fall ikke nøye seg med den forvrengte versjonen av Petter Dass som Berg-Hansen legger fram.

Berg-Hansen hevder for eksempel at det er avslørende for Petter Dass at nazistene likte salmene hans. I den nye salmeboka står nå Petter Dass som nummer en, og Kongefamilien har ved flere anledninger, f eks bryllup og dåp, brukt salmer av Petter Dass. Viser dette at Den norske kirke og Kongefamilien er nazifisert?

Selvsagt ikke, og det mener vel heller ikke Berg-Hansen, men han har latt seg lokke til å bruke historikeren Kåre Hansens absurde logikk som kilde, og han har latt seg forføre av det sammensurium av fakta og sjikane som Hansen har produsert i 20 år og som barokk-forskeren Ronny Spaans ved Nord universitet med rette har kalt «systematisk feillesning av Petter Dass».

Berg-Hansen har lært av Kåre Hansen å legge stor vekt på at Dass de siste år av sitt liv ble en rik mann. Men Petter Dass levde i mange år i ganske kummerlige kår, så kummerlige at han i forbitrelse skrev et langt og rasende dikt om «Mammons Regimente», altså om pengenes makt. Hvordan synes Berg-Hansen at dette passer med hans bilde av rikmannen og utsugeren Dass?

I Nordlands Trompet skriver Petter Dass 9 sider om samene. 7 av disse sidene er en detaljert og positiv skildring av samisk levevis, full av beundring for deres praktiske kunnskaper, deres levevis og deres ærlighet. Til slutt kommer så dessverre to sider der han gjengir samtidas alminnelige forestillinger om samisk trolldom, med salg av vind, sjamanistiske reiser, etc. hentet fra Peder Clausson Friis bok, Norges Beskrivelse. Når Kåre Hansen skal gjengi dette, nevner han ikke de første 7 sidene, det beste og mest positive som til da var skrevet om samene, han nevner bare den tidstypiske slutten. Det kan man kalle selektivt referat!

Fylkespolitikerne bør absolutt følge Berg-Hansens råd om å lese de fantastiske tekstene til Petter Dass, og det burde Berg Hansen også selv gjøre. Hans foreløpige lesning tyder på at han har havnet i dårlig selskap, og der hører han vel ikke hjemme?

Les også

Pengesekken på vidt gap for ny Petter Dass-bauta?

Kommentarer til denne saken