Gå til sidens hovedinnhold

Fabrikksamfunnet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ja, det har jeg lyst til å kalle samfunnet vårt i dag. Vi må være mest mulig like for da er det lettere for politikerne å styre oss.

På Facebook leser jeg følgende: «Ironisk at vi skal få barn og så ikke ha tid til å være sammen med dem», har jeg hørt foreldre si.» Ester Madelen Lorentzen, masterstudent, musiker og småbarnsmor.

Det er sikkert mange kvinner og menn som gjerne ville være hjemme mens barna er små, lære barna ting, aktivisere dem selv. Dette godtas ikke i fabrikksamfunnet. Foreldre brukes heller som bringe- og hentepersoner. Når de skal være sammen med barna er de selv utslitt. Blir dette pedagogisk riktig?

Før hadde vi hjem med familier. Det var mor, far, barn og kanskje besteforeldre, en onkel eller tante. Det var en «forsørger». Som oftest mannen. Noen kvinner hadde ekstra utdannelse, Når de jobba måtte de ha hushjelp hjemme. Så kommer tiden med dagmamma. De som hadde fått en utdannelse og jobb brukte gjerne en hjemmeværende husmor til pass av barna.

I dag skal alle ha skoleutdannelse. Du bør helst være teoretiker. Kvinner blir nærmere 30 før de kan tillate seg å få barn. Barna har verken lært å snakke eller gå før de blir putta i en barnehage. Der blir de behandla av skolerte mennesker. Familien sorteres, barn i barnehage, så skole, offentlige fritidsaktiviteter. Eldre sitter alene i sine hus/leiligheter.

Før hadde vi barn som var tunglært eller ordblind som de kalte det. De som fikk hjelp hjemme klarte seg. Jeg kan huske jeg satt sammen med mamma og min eldre bror, hun leste lekser med han, og jeg lærte lesekunsten (jeg er ordblind). I dag utdanner de spesialfolk til å gjøre jobben en gammeldags husmor klarte. Poenget med dette er at i dag forstørres problemene.

Så har vi de hyperaktive. De fantes i gamle dager også. De kunne ta knekken på en stakkars husmor, men var det en onkel, bestefar eller en smart nabo i nærheten kunne de aktivisere disse. I dag brukes medisiner for å få dem mest mulig like.

Nå har vi også fått «eiendomsutviklere». (Vanlige folk bør ikke tenke eller planlegge selv.) Ser i avisa at Fauske kommune har solgt skoletomta på Løkåsåsen i Valnesfjord til eiendomsutvikler RB Utvikling AS. Disse har igjen stifta Valnesfjord eiendom AS. Over 100 enheter er planlagt. Det skal bli effektive bolig til rimelig pris. Hva er rimelig pris?

Jeg drømmer ikke om tiden med grev i potetåkeren, men hvorfor ikke ta vare på det som var bra, og utvikle det? Enten far eller mor burde få være hjemme noen år mens barna er små. Det ville jeg kalle likestilling.

Kommentarer til denne saken