Gå til sidens hovedinnhold

Evakuer barna fra Moria

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bodø SV kan ikke akseptere den menneskelige tragedien som utspiller seg på øya Lesvos i Hellas. Moria, et mottakssted med kapasitet på knappe 3000 mennesker har det siste året hatt en enorm tilstrømming. Nå har tallet blitt mer enn 20 000, og antallet er stadig økende. Siden det er definert som et mottakssted gis det ikke annet enn det aller nødvendigste av mat og husly. Unger får ikke skolegang, det er knapt helsetjenester og nesten alt som gis er av frivillige. Dette fører til at hjelpeorganisasjonene har problemer og mange har måttet begrense aktiviteten av sikkerhetshensyn. Situasjonen i Moria er umenneskelig!
Avsnittet over er innledningen på en uttalelse som ble vedtatt av Bodø SVs årsmøte. Siden uttalelsen ble vedtatt har situasjonen i Moria blitt enda mer akutt. I en tettpakket flyktningeleir hvor det ikke er tilgang på vann og såpe er mennesker svært sårbare for Covid-19. Viruset er allerede registret i leieren. Om situasjonen var prekær før korona-krisen, så er den høydramatisk nå. Barn dør allerede av dehydrering, sult og kulde. Barn, ungdommer og voksne er tvunget til å sitte innesperret i leiren å vente på at viruset skal spres og at sykdommen skal ramme. Den medisinske oppfølgingen de kan få er minimal eller ikke til stede. Det er nærmest umulig å hindre omfattende smittespredning i leiren, og FN ber om at Europa må handle raskt for å hjelpe menneskene som sitter fanget i Moria og andre flyktningeleirer.

SV ønsker handling nå! Vi spilte inn parolen «Evakuer barna i Moria» til 1 mai-arrangementet i Bodø, og forventet å se mange mennesker samle seg bak det banneret. Nå vet vi ikke lenger hvordan 1 mai vil bli markert, trolig vil det ikke noe tog eller felles markering, men parolen er enda viktigere nå enn da vi sendte inn forslaget. Vi er glade for at Formannskapet i Bodø med stort flertall vedtok en uttalelse med samme budskap denne uka. Formannskapet ber regjeringen vår om å ta imot enslige mindreårige fra flyktningeleirene og arbeide for at barna i Moria evakueres.

Bodø kommune har kompetanse og kapasitet til å ta imot en del av familiene og de enslige mindreårige i Moria. Vi er klare til å ta imot utfordringen fra FNs Generalsekretær for flyktninger. Men hvor er regjeringen? Nå må Statsministeren og Utenriksministeren vise at de har fått med seg denne akutte situasjonen og at de har den handlekraften de liker å smykke seg med. Dette er vår tids store prøve på om solidaritet og medmenneskelighet er fine ord eller noe vi virkelig står for. Den lidelsen som skjer og som vil forverres i de kommende ukene og månedene kan ikke Norge snu ryggen til!

Kommentarer til denne saken