SV ber Trine og Erna svare Stortinget om Bodø

Mona Fagerås sitter på nordlandsbenken til Stortinget for SV.

Mona Fagerås sitter på nordlandsbenken til Stortinget for SV. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV), har sendt skriftlig spørsmål til kulturministeren, hvor Trine Skei Grande (V) bes svare for håndteringen av Bodøs søknad om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024.

SV kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård (SV) ber samtidig statsminister Erna Solberg svare på om det er vanlig praksis for statsrådene i regjeringen Solberg å avslå en søknad før søknaden er sendt.

Begge påpeker at kulturministerens opptreden har provosert mange.

- Nå er er det blitt en politisk farse istedenfor det som kunne blitt et løft for landsdelen, hevder Fagerås fra nordlandsbenken.

Spørsmålet hennes lyder:

- Hva vil statsråden foreta seg dersom EU godkjenner Bodøs søknad, vil hun da fortsette å avvise støtte og stille seg over EUs fagjury og imøtegå denne?

Øvstegård spør statsministeren om følgende:

- Den 25.09 opplyste kulturminister Trine Skei Grande at Bodøs søknad om statsgaranti for å søke videre til å bli europeisk kulturhovedstad, støttet av alle tre fylker i Nord-Norge som en viktig utvikling av Bodø og de nordlige fylkene, ikke blir innvilget. Beskjeden fra kulturministeren har provosert mange, da søknaden til regjeringen enda ikke var sendt når den ble avslått. Er det vanlig praksis for statsrådene i regjeringen Solberg å avslå en søknad før søknaden er sendt?

- Om en leser Nord-Norske medier den siste uka kan en ikke annet enn å bli meget forundret over hvordan en søknad som er ment å løfte en hel landsdel, et arbeid det er lagt mye arbeid i og som det er stort engasjement rundt (i hele Nord-Norge) er blitt avvist av landets kulturminister. Europeisk kulturhovedstad er en tittel som henger høyt, det ville vært første gang denne ville gått til en by i arktisk. En status ville vært et bidrag for å få flere til å trives og bo i nord, kulturell og økonomisk vekst for byen, fylket og landet som helhet. Samtidig som den er ment å styrke forståelsen av en felles europeisk kulturtradisjon, begrunner Fagerås.

Videre skriver hun:

- Undertegnede ønsker ikke å spekulere i hvem som har skylden for denne åpne krangelen mellom ordfører i Bodø og NORGES kulturminister. Jeg registrerer den og synes den er svært uheldig. Jeg mener jeg kunne forventa at en ansvarlig statsråd kunne satt seg ned og hatt en dialog med de involverte, uten pressen tilstede, for å klargjøre hva som skulle til for at Bodø kunne bli en verdig søker, noe jeg mener byen er.

- Jeg mener også at måten de skal involvere hele fylket i disse planene gjør søknaden ekstra spennende. Nå sender likevel byen sin søknad om prekvalifisering "articulation" til EU, de trenger ikke å ha avklart statsstøtte for å gjøre det. Jeg tror og håper EU vil synes den er like spennende som jeg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken