Beklager Trine Skei Grande: Jeg tror ikke på deg

HVA ER SANNHETEN?: AN-redaktør Jan-Eirik Hanssen tror ikke på kulturministerens grunner for å nekte Bodø statsgaranti for å bli europeisk kulturhovedstad.

HVA ER SANNHETEN?: AN-redaktør Jan-Eirik Hanssen tror ikke på kulturministerens grunner for å nekte Bodø statsgaranti for å bli europeisk kulturhovedstad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Bodø er blitt et hår i trøndersuppa og at det som først lignet en politisk farse er blitt til en fyldig trøndersodd.

DEL

AproposDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kjære leser. Snakker Bodø-ordfører Ida Pinnerød usant – eller er det kulturminister Trine Skei Grande som farer med usannheter? Dette var spørsmålet jeg stilte i denne spalten for ei uke siden, etter kulturministerens merkverdige håndtering av søknaden fra Bodø om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024.

En bisk kulturminister rykket ut fra intet. På mangelfullt grunnlag slaktet hun søknaden fra Bodø til EU før den var ferdig. Hun avslo samtidig en søknad om statsgaranti fra Bodø som ikke er formulert, ikke er sendt og tidligst kan bli fremmet for Kulturdepartementet i 2019. Og da under forutsetning av at Bodø kommer gjennom nåløyet i EU og blir kvalifisert som reell søkerby.

Etter Bodø-slaktingen ble det kjent at trønderen Skei Grande har hatt aktiv møtekontakt med egne partifeller i Trøndelag som nå lanserer Trondheim som søkerby i 2027. Da står Bodø-søknaden, som Trondheim så langt har støttet, i veien.

På spørsmål om hvorfor hun avslår en søknad før den er postlagt henviste Grande til møte mellom departementet og Bodø kommune 20. april. I Dagsnytt 18 gjentok Grande flere ganger at «Bodø ga klar beskjed om at de innen 10. oktober måtte ha et svar på om dette var noe vi kunne gå inn i økonomisk». Ida Pinnerød hevder at det aldri er blitt stilt slikt krav. To ulike sannheter står steilt mot hverandre.

Skei Grande brukte i Dagsnytt 18 referatet fra møtet som sitt trumfkort og sannhetsbevis. Når både AN, NRK og Bodø kommune etterspør referatet får alle avslag. Også anken avvises. Da med begrunnelse om at det ikke er et referat, men et internt notat unntatt offentlighet.

I debatt hos NRK Nordland sist mandag korrigerer ministeren seg selv. «Det finnes ikke et referat, men en mail som oppsummerer møtet. Der står fristen 10. oktober», påstår hun. I e-posten vi har fått står det ikke noe om 10. oktober. Mailen henviser igjen til et vedlagt brev. Heller ikke der er fristen nevnt. Jeg har også sett mail-vekslingen mellom kommunen og departementet. Ingen steder er Grandes frist nevnt.

Skei Grande har hatt ei uke på seg til å bygge opp egen troverdighet. Det har hun ikke klart. Tvert imot. Et møtereferat er blitt til mail, til brev og til et internt notat som verken møtedeltaker Bodø kommune eller offentligheten får innsyn i.

NRK og Avisa Nordland forbereder nå en klage til Sivilombudsmannen for å få innsyn i dokumentene fra møtet.

Beklager Trine Skei Grande. Jeg tror ikke på deg. Jeg tror derimot at «noen har snakket sammen», at Bodø er blitt et hår i trøndersuppa og at det som først lignet en politisk farse er blitt til en fyldig trøndersodd.

Du har en siste mulighet til å redde restene av din troverdighet. Det kan du gjøre med å gi offentligheten tilgang til referat, notat, brev eller e-post som kan bekrefte din påstand. For du har vel ikke noe å skjule?

God helg!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken