Sorry for å være fluen i Chardonnay’en deres akkurat i dag

Full jubel: Ingenting å si på reaksjonen da Bodø fikk status som Europeisk kulturhovedstad i 2024.

Full jubel: Ingenting å si på reaksjonen da Bodø fikk status som Europeisk kulturhovedstad i 2024. Foto:

Av

”Det er helt utrulig, men her er ingenting umulig. Det handler kun om familiens kontakter og venner. Og hvor mye kontanter disse kontaktene tjener”

DEL

MeningerTeksten er hentet fra låten ”Glade dager”, men mange opplever nok det som en innertier av en beskrivelse på hvordan Bodøs kultur- og næringsliv fungerer. Det handler ikke om hva du gjør, hvor bra du er på det du gjør og hvor mye energi du legger i noe – det handler om hvem du er, og hvem du kjenner.

Når det dukket opp et prestisjeprosjekt som Europeisk Kulturhovedstad, hvor man kan enes om å sole seg i glansen av statusen, så var det ikke måte på hvor viktig kulturlivet plutselig ble.

For samtidig som lokale kunstnere sliter med å få åpnet myntlommen i kulturpengeboken til Bodø Kommune, så begynte det plutselig å fly tusenlapper, men da over Atlanteren til Spencer Turnik og hans fotokunstprosjekt til en liten million. Som attpåtil skulle destrueres, så kritikerne som mente det var søppel, endte jo teknisk sett opp med å få rett.

Og eksemplene på manglende kulturell forståelse og vilje fra Bodø Kommunes side er mange. Enten det er utøvende kunstnere som fryser fingrene av seg i arbeidsrommene sine på vinteren, manglende politisk vilje rundt visningsrom eller bråk rundt kommunalt finansierte kulturordninger – eksemplene er mange.

Gode politikere vil jo selvfølgelig snakke om alt dem har fått til, og det har dem rett i – for eksempel Stormen, byens storstue som har blitt en boltreplass for, ja, Stormens kontakter og venner, og hvor mye kontanter disse kontaktene tjener. Men alle som har vokst seg store, har hatt gode forhold for å gro, og disse har Bodø (Kommune) en historie for å neglisjere.

Europeisk Kulturhovedstad er et flott prosjekt, og jeg må berømme alle som har jobbet med dette for hva dem har fått til. Den jobben som har vært lagt ned er formidabel! Gratulerer! Og nå som dette er bestemt, så må vi alle stille oss bak det, slik at det kan generere mest mulig både for kultur og næringsliv, for herifra og ut, så har vi intet å tape.

Så; sorry for å være fluen i Chardonnay’en deres akkurat i dag. Noen må tørre være idioten som tør åpne munnen, selv om alle i Bodø vet at du er best tjent med å ikke kritisere noe som helst. Men enda er inntektene, jobbene og verdiskapningen fra Europeisk Kulturhovedstad 2024 ingen investering med garanti om overskudd. Kommunen har enda en anstrengt økonomi, og har nå gått inn i et prosjekt til 300 millioner med den risikoen det medfører. Det blir litt som om noen skulle kjøpe et hus, samtidig som barna har vokst ut av klærne, og du ikke har råd til nye. Joda, huset vil trolig stige i verdi – men barna dine har jo ikke klær.

Plutselig kjenner vi oss igjen i Olaf Sands undrende blikk, mens radioen melder nyheter rundt det kommende VM på Ski i Trondheim. ”Det skal ikkje stå på pengane”.Så la oss håpe på at det mer enn drypper på lokal kunst og kultur når det regner på Bodø Kommune. For nå er Europas øyne rettet mot 67 grader nord, ikke bli tatt med buksene nede sammen med de få, nå må også de mange få skinne.

Artikkeltags