Bodø blir Europeisk kulturhovedstad

DEL

Onsdag kom dommen i Brüssel om Bodøs søknad om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024:

- Alle tre byene fortjente å være i finalen. Men bare én by kan vinne: Byen som vinner er Bodø!

Da hadde delegasjonen fra Bodø 2024 på åtte timer tirsdag vist "the best of Bodø" i den belgiske hovedstaden. Bodø konkurrerte mot Banja Luka og Mostar i Bosnia-Hercegovina.

– Dette er en fantastisk dag for Bodø, sier rådmann Rolf Kåre Jensen til NTB i Brussel rett etter at avgjørelsen ble kjent.

– Dette er ikke bare et kultur- og samfunnsprosjekt for Bodø og Nordland. Dette er et samfunnsutviklingsprosjekt. Jeg tror ikke folk helt aner hvor stort dette er, sier Jensen.

– Dette er stort for utviklingen av byen og landsdelen, rett og slett.

Bodø kjempet mot Banja Luka og Mostar – begge i Bosnia – om bli en av tre europeiske kulturhovedsteder det året. Fra før er det kjent at Tartu i Estland blir en av de andre kulturbyene. Den tredje blir i Østerrike, der det står mellom Salzkammergut, Dornbirn og St. Pölten. Den endelige avgjørelsen kommer i november.

To norske byer har vært europeisk kulturhovedstad tidligere: Bergen i 2000 og Stavanger i 2008.

Bare byer i EU-, EØS-land eller potensielle fremtidige medlemsland kan bli europeisk kulturhovedstad.

Her kan du lese hele søknaden fra Bodø.

Det hele startet allerede i 2014, og i Frankrike året etterpå ble det hele offentliggjort.

Europeisk kulturhovedstad ble etablert i 1985 etter et initiativ fra den greske kulturministeren Melina Mercouri. EU utpeker kulturhovedstad på bakgrunn av en anbefaling fra Europakommisjonen og synspunkter fra Europaparlamentet.

Fra 2005 er det lagt til grunn et rotasjonssystem slik at hvert medlemsland har anledning til å fremme sine kandidater et bestemt år. Bergen (2000) og Stavanger/Sandnes (2008) har tidligere vært utnevnt.

Les også: Glem penger og arbeidsplasser.

En del av markedsføringen av Bodø som kulturhovedstad skapte store debatter, som nakenbildene av 170 mennesker:

Artikkeltags