Blodbanken i Bodø sliter med lav blodbeholdning før ferien. Nå går de ut i media og ber etablerte blodgivere kjenne sin besøkelsestid.

– De vi trenger nå er de etablerte blodgiverne. De som bruker å gi blod, forklarer enhetsleder i blodbanken ved Nordlandssykehuset i Bodø, Birgit-Maria Andersen.

Lav beholdning

Inn mot ferieperioden er nemlig blodbeholdningen i banken lav. Derfor har Andersen sett seg nødt til å gå ut med en bønn til alle etablerte blodgivere.

– Blodbanken oppfordrer etablerte blodgivere, altså de som har gitt blod for tre måneder siden eller mer, om å gi blod før de reiser på ferie.

Etter pandemien er stadig flere folk på reisefot, samtidig er det også mye forkjølelse som har hindret flere etablerte blodgivere fra å gi blod. Nå ber altså blodbanken alle etablerte blodgivere om å melde seg for å gi blod før de reiser på ferie og potensielt pådrar seg en karantene fra blodgiving.

– Det er spesielt. Vi har ikke gått ut i media på dette viset på flere år før vi i år måtte gjøre det både før påske og nå.

Blodtype 0 og A

Behovet er spesielt stort etter blodtypene 0 og A.

Grunnen til at blodbanken i denne omgang først og fremst etterlyser etablerte blodgivere er at behovet for blod er stort nå, mens det krever en lengre prosess før en fersk blodgiver kan gi blod.

– Ferske blodgivere må gjennom både intervju, blodprøver og karantenetid. Vi sliter med å få opp blodlagrene nå. Fra neste uke har vi også lavere bemanning, forklarer enhetslederen.