Gå til sidens hovedinnhold

Ethvert hjem har 10-20 liggende i skuffene. I dag bør de i hvert fall letes fram

Artikkelen er over 1 år gammel

Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet, og du er synlig på hele 140 meters avstand, når bilen du møter bruker nærlys.

- Blir for dumt

Det skriver Nordland Fylkeskommune – som har ansvar for et betydelig antall kilometer vei i fylket – hvor mørket regjererer vinterstid.

Økt synlighet kan bidra til færre drepte og hardt skadde i trafikken. Likevel bruker bare fire av ti refleks. Dette til tross for at det, ifølge Trygg Trafikk, til enhver tid ligger 10-20 reflekser i skuffene i ethvert hjem.

Torsdag 15. oktober er den nasjonale refleksdagen. Nordland fylkes Trafikksikkerhetsutvalg og Trygg Trafikk oppfordrer deg til å lete frem refleksene du har, og feste dem på deg selv og alle du er glad i.

– Det blir for dumt å droppe refleks, når du skjønner at det virker, sier kommunikasjonsrådgiver Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Paradoksale tall

Ifølge henne er det bare 23 prosent av oss som alltid bruker refleks. I tillegg sier 46 prosent at de bruker refleks ganske ofte.

Ikke godt nok, slår Hansen fast.

- Vi dropper gjerne refleksen på korte turer eller når vi går i opplyste gater, men det er like viktig å bruke refleks da som ellers i mørket, sier hun i en pressemelding.

Trygg Trafikk og forsikringsselskapet Fremtinds årlig undersøkelse viser at hele 79 prosent faktisk mener at refleks i mørket bør være påbudt og så mange som 96 prosent mener at økt refleksbruk vil bidra til å redusere farlige situasjoner i trafikken når det er mørkt.

Kommentarer til denne saken