Gå til sidens hovedinnhold

Et videre fall fram mot valget kan koste Frp plasser i Bodø bystyre, og gjøre et regimeskifte mindre sannsynlig

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

"Fremskrittspartiet dårligst på kommunevalgkamp". Slik så en av overskriftene i torsdagens AN ut.

Bakgrunnen er en oversikt fra NTB som har tatt for seg forskjellen mellom oppslutningen om de ulike partiene fram til juli, og det endelige valgresultatet. Da viser det seg at i alle de tre siste kommunevalgkampene er det Frp som har tapt flest velgere gjennom valgkampen.

Det lover ikke godt for Frp i Bodø, som allerede synes å være i tilbakegang. I ANs måling for mars fikk partiet 15,8 prosent, det holdt seg stabilt fram til juni, da de gikk 15,3 prosent. Mens Frp i vår måling fra tidlig i august fikk en oppslutning på 12,9 prosent.

Det er for så vidt innenfor feilmarginene, men bare så vidt. Et videre fall fram mot valget kan koste Frp plasser i Bodø bystyre, og gjøre et regimeskifte mindre sannsynlig.

Frp har tradisjonelt vært sett på som et protestparti. Slike partier har gjerne flere sofavelgere enn andre partier. Det kan derfor godt være at meningsmålingene i utgangspunktet overvurderer hvor mange Frp-sympatisører som faktisk gidder å stemme.

Det vil altså si at årsaken til Frps fall ikke nødvendigvis er slapp innsats fra partiets mange lokalpolitikere i ukene fram mot valget. Det kan skyldes at de har en større utfordring enn andre i å få sine velgere til faktisk å stemme.

Det må også sies at Frp ikke alltid har vært heldige med den generelle politiske utvikling i forkant av de siste valgene.

I 2015 lå de godt an, inntil en død gutt drev i land på en strand i Tyrkia. Folks holdning til flyktninger endret seg over natta, og den innvandringsskepsis som til da hadde styrket Frp ble plutselig et problem.

 I Bodø gikk de 12, 7 prosentpoeng tilbake, og endte på 9,5 prosent av stemmene og bare fire bystyrerepresentanter; det svakeste valgresultat siden 1999.

Og i år er det bompenger som river velgere bort fra Frp, et problem de fremdeles sliter med å løse innad i regjeringen.

I Bodø er ikke bompenger det heteste tema denne gang, og ikke minst slipper Frp konkurranse fra et lokalt bompengeparti.

Samtidig svarer et flertall i en AN-måling at skatter og avgifter er viktigst for dem når de skal velge parti. Det gir Frp rom for å vokse i valgkampen, ikke minst på bakgrunn av en eiendomsskatt som har provosert mange innbyggere.

Her er problemet at irritasjonen var størst for to år siden, skatten er senket nå og velgernes hukommelse er kort.

Dermed vil mye avhenge av hvordan Frps kandidater makter å «selge»denne saken fram til valget. Her ligger sjansen til å motbevise statistikken fra NTB.

Klarer de ikke det, kan Bodø Frp igjen bli valgkampens taper.

Kommentarer til denne saken