Gå til sidens hovedinnhold

Et slagkraftig Arbeidstilsyn

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For å få et seriøst og sikkert arbeidsliv i Norge er vi avhengig av et slagkraftig Arbeidstilsyn. I regjeringsperioden vår har vi både sørget for betydelig styrking av budsjettene og en økning i antall ansatte.

NTL og LO fortsetter i Avisa Nordland 26. april å hevde at denne regjeringen har svekket Arbeidstilsynet. Det stemmer rett og slett ikke.

I årene mellom 2014 og 2020 har regjeringen styrket Arbeidstilsynet med om lag 120 millioner kroner i varige midler for å intensivere kampen mot et useriøst arbeidsliv. Den økte bevilgningen er nesten fem ganger så stor som effekten av den såkalte ABE-reformen i den samme perioden. Antall ansatte har også økt fra 605 i 2013 til 651 i 2020.

Pandemien har vært krevende for oss alle, også for Arbeidstilsynet som har tilsyn med smittevern som sin høyeste prioritet. Til det arbeidet har de nylig fått tildelt 50 millioner kroner ekstra, på toppen av det jeg allerede har listet opp. La meg samtidig være helt klar: Arbeidstilsynet fører selvsagt også tilsyn med kritiske og alvorlige ulykker og med arbeidslivskriminalitet. At smittevern prioriteres betyr ikke at alt annet settes på pause.

Gjennom regjeringsperioden vår har Arbeidstilsynet blitt mer treffsikre. Kontrollene er ikke tilfeldige stikkprøver - tilsynene utføres i bransjer der risikoen for brudd på reglene er størst. Veiledning er også et viktig virkemiddel for å nå ut til mange og påvirke aktører i positiv retning. Målet er ikke flest mulig tilsyn, men en kombinasjon av virkemidler for størst mulig effekt.

Å satse på kvalitet fremfor kvantitet er en riktig prioritering av ressursene. Denne regjeringen tar både et seriøst arbeidsliv og smittevernet på høyeste alvor, og tilfører derfor Arbeidstilsynet de ressursene de trenger for å kunne levere på disse viktige områdene.

Kommentarer til denne saken