Det er utgangspunktet for Eva Salhus Winther sin debut som kriminalforfatter av boken «Lukk meg i ditt hjerte inn». Vi er tilbake til den varme sommeren 2014. På museumsgården Sjønstå mot Sulitjelma forbereder Friluftsteateret forestillingen «Solveigs sang», bygd på myter og sagn knyttet til omgivelsene. Journalist i «Lokalavisa» Lena Berg sitter i sin bil på vei til å skrive en forhåndsreportasje. Hovedpersonen i forestillingen blir funnet drept.

Den første som kommer til åstedet, er Peder Larsen. En lokal og fiktiv person som vi ikke kjenner. Etter et sveip om hvordan pensjonisten starter dagen og at han er en som har sin daglige «inspeksjonsrunde», kjenner jeg igjen mannen ganske godt. For slik er det Winther skriver. Hun presenterer skikkelser og replikker i korte, presise anslag. «Lukk meg i ditt hjerte inn» er en krim som er lett å lese, men vanskelig å legge fra seg.

Forfatteren er journalist i Saltenposten. Og med en journalist i hovedrollen skriver hun seg inn i en tradisjon fra skandinavisk krim de siste årene med forfattere som Trude Teige, Atle Nielsen, Stieg Larsson og Liza Marklund. Konseptet med å vise hvordan journalistikken preger kriminaliteten og vice versa fenger, og det gjør temaet også i Winthers debutbok. Likevel er «Lukk meg i ditt hjerte inn» ikke noen ren journalistroman.

Dette er en spenningshistorie fortalt gjennom cliffhangere som utfordrer leseren for stadig nye spørsmål. Og som det gjerne er det i krimfortellingens natur uansett om det er helter fra Poirot til Varg Vedum: Morderen er kanskje ikke den vi gjerne tror. Forfatteren skaper sympati med historiens bad guy, og det er lett å kjenne seg igjen i hovedpersonen Lena Bergs manglende evne til selvstendighet overfor sin egen fortid.

De kvaler hovedpersonen opplever mellom profesjon og privatperson, ender ut i stadige runder angående å ikke trekke for raske slutninger. Altså er Lena Berg ikke stort bedre enn hva vi lesere er, noe som er både befriende og engasjerende. Boken er fortalt i en nøktern stil, ikke for mye, ikke for lite. At dramaet rundt «Lukk meg i ditt hjerte inn» er knyttet til Sjønstå og Fauske, men også kunne vært lagt til Vestlandet eller Finnmark, er en styrke.

Handlingen foregår i Salten og viser hvordan alt fra Kripos, lensmenn, lokalbefolkning, utesteder, fjell, fjord og natur kan henge sammen. Når et mord legger seg over den tilsynelatende idyll forandres både mennesker og natur til et spenningsfelt hvor alt blir på tå hev. Winther får oss til å oppdage det uforutsette i et landskap av hemmeligheter og grøss.

«Lukk meg i ditt hjerte inn» har et fortellergrep som skaper en dragning mot det som kan kalles den forlokkende uhygge. Forfatteren har funnet sitt «Twin Peaks» midt i hjerte av Salten. Winthers krim tilfører litterært liv i et landskap fra Sjønståelva, Grytvikmoen, badeplassen ved Kobbsteinen til Grønnlifjelltunellen og Jernbanegata på Fauske. Vi blir tatt med til stedene gjennom bilder som scrolleflimmeret på skjermene stjeler fra oss: «ned mot Øvrevatnet, der skråningen dannet et naturlig amfi med utsikt over en liten gresslette, stranden og vannet. Lave tåkeskyer hang over tretoppene, og skapte et lokk over skogen.»

«Lukk meg i ditt hjerte inn» er en glimrende anledning til å starte året 2023 med et pusterom fra den passive informasjon som sjelden varer i mer enn i sekunder før det neste flash inntreffer. Innvendinger? Tittelen på boken virker fiks ide og matcher ikke helt innholdet, og prologen er for meg overflødig. Den forfatter som tar med et sitat fra Hamsuns «Pan», burde også finne noe annet enn det gjennomsiterte «nordlandssommerens evige dag.»

«Pan» er likevel historisk relevant fordi den også er en bok hvor handlingen utspiller seg i Salten. Med all den dramatikk dette landskapet byr på, er det å håpe at det kommer flere krimbøker med journalist Lena Berg i hovedrollen. Forfatterkloen til Eva Salhus Winther sitter i leseren lenge etter at boken er ferdig. Om det er sydenkofferten eller sekken for hytta og fjellet som skal planlegges: Husk å pakke med et mord fra Sjønstå gård anno sommeren 2014.

Eva Salhus Winther: Krim. «Lukk meg i ditt hjerte inn» 332 sider. Forlag: Skriveakademiet