Når Bodø/Glimt vurderes går det ofte i rene taktiske og tekniske argumenter. Dersom du ser på Studio Glimt på an.no etter kampene, hvilket du absolutt bør gjøre, vil du få med deg at analysene der ofte handler om det rent fotballfaglige.

Menneskelige relasjoner

Men onsdag kveld pekte Stian Høgland på noe som er vel så viktig, men som ikke så ofte trekkes fram når prestasjonene evalueres: Det enorme samholdet spillerne viser så tydelig på banen.

Betydningen av miljø, samhold og å glede seg over lagkameratenes framganger underkommuniseres ofte. Det handler mye om enkeltspillere, enkeltprestasjoner og samhandling på banen, med og uten ball.

De menneskelige og sosiale relasjonene skal også sitte dersom du skal skape et vinnerlag med stor V. Også på dette området er det helt tydelig at Kjetil Knutsen lykkes. Han har etablert et læringsmiljø hvor det sosiale har fått en sentral plass.

Trygghet og samhold

Viktig i denne sammenhengen er det at spillerne føler trygghet og at de backes opp av hverandre. Et slikt miljø kommer slett ikke av seg selv, og krever mye arbeid for å etablere og enda mer for å holde ved like.

Spillere kan stå ved siden av Kjetil Knutsen i intervjusonen etter kamp og ytre sin misnøye med lite spilletid i samme setning som de sier de er glad for å bidra de minuttene de får. Og de mener det.

Samholdet kommer enda tydeligere fram i reaksjonene etter at en av gutta har puttet ballen i mål: Lagkameratene stormer til med brede glis for å gratulere – alle scoringene er like viktig, også det sjuende. Og det samme har vist seg når spillerne samler seg etter en baklengs.

Tro ikke at et sosialt og trygt læringsmiljø betyr at det ikke stilles tøffe krav både fra trenere og medspillere. Men tøffe og kontante meldinger er enkle å akseptere og reagere positivt på dersom du er trygg på at dette handler om å gjøre deg bedre, bygge deg opp.

Tryggheten og samholdet i troppen kan utgjøre den avgjørende forskjellen på Glimt og resten av eliteserielagene.

Glimts Neymar?

Onsdag fikk vi se Pernambuco en hel omgang. Den 22 år gamle brasilianeren fikk en varm velkomst av aspmyrapublikummet og folk likte åpenbart det de fikk se. Det skjønner jeg godt fordi Pernambuco virker å være en svært spennende spiller. Noen hevder at han minner om Brasils kanskje største stjerne for tiden, Neymar. Ingen dum sammenligning: måten han utfordrer på med ball, finter og setter opp stor fart forbi motstander er slett ikke ulik.

Men ulikhetene er også der – heldigvis: Pernambuco tok defensivt ansvar helt ned på egen femmeter – akkurat slik som Glimt vil ha det.

PS: Her er ligger lenke til siste Studio Glimt-sending. God fornøyelse!