Nettavisen: I FJOR HERJET Bodø/Glimt på sitt nivå i Europa, tok fire av seks poeng mot José Mourinhos Roma i gruppespillet, og gikk til kvartfinalen i den første utgaven av Conference League. Der slo de like godt Roma en gang til – 2-1 på Aspmyra.

I løpet av den siste uka har de tapt på Færøyene og i Nord-Irland.

Forskjellen er ikke bare slående, den er et resultat av klubbens suksess.

Det er sånn det er å være en god utvikler av spillere et stykke ned på den europeiske rangstigen.

DE TO SISTE sesongene har Bodø/Glimt solgt (nesten) alle sine beste spillere. Det merkes nå. I fjor slapp de unna fordi Erik Botheim og Amahl Pellegrino tettet et par av de offensive hullene etter trioen som leverte 95 målpoeng (60/35) i 2020 - Kasper Junker, Philip Zinkernagel og Jens Petter Hauge. Samtidig tok Ola Solbakken steget opp og fram.

Etter suksessen i Europa i fjor forsvant tre nye bærebjelker, Patrick Berg, Fredrik Bjørkan og Marius Lode, og resultatet av det ser du nå.

Det er ikke noe galt med Elias Hagen (Gaute Vetti), Brice Wembangomo eller den som til enhver tid fyller hullet i midtforsvaret, men de er ikke Berg og Bjørkan og Lode.

MortenP

Morten Pedersen er fra Vålerenga, Oslo øst. Jobbet freelance i Arbeiderbladet i skoletida. Til Dagbladet i 1986. To perioder som korrespondent for Dagbladet i London. Nettavisen fra 2021. Redaktør og utgiver av fotballmagasinet – 4-4-3 Gatelagmagasinet.

I TILLEGG HAR Ola Solbakken slitt med skade. Det er en av årsakene til at han ikke er der han var for ett år siden. Samtidig har han vært i Italia og snust på ei framtida veldig mye mer attraktiv enn Bodø, Aspmyra og lønna han nå hever.

Sånt har en tendens til å flytte fokus og la tankene fly, det er unge menn vi snakker om.

Ikke maskiner.

NÅR BODØ/GLIMT ifølge kilder skal ha tilbudt ti millioner kroner for Noah Persson fra svenske Mjällby – en 19 år gammel venstreback/venstre kant (3-5-2) som er byttet ut i seks av de 14 seriekampene Mjällby har spilt så langt i sesongen - forteller det alt om hva to seriemesterskap, salg og Europa har gjort for klubben. Bodø/Glimt er god butikk. De kan betale ti millioner kroner for en spiller de ønsker å utvikle.

Høyreback Alfons Sampsted er bosmanspiller og ønsker seg ut etter sesongen, venstreback Brice Wembangomo er egentlig høyreback og kan flyttes dit, og sånn kommer Noah Persson i spill.

Problemet med denne overgangen, fortsatt ifølge kilder, er at spilleren ikke vil til Bodø

Klubbene skal visstnok være enige, men ingen av dem klarer å overbevise spilleren.

MYE VIL HA mer, og Bodø/Glimt kjente smaken av Europa sist sesong. Og ikke minst, hva det fører med seg. Inntekter fra UEFA er en ting, det er alltid gode penger. En annen ting er oppmerksomheten på klubben, virksomheten og spillerne.

Det skjedde noe med europeisk fotballs syn på klubben nord for polarsirkelen. Glimt sendte José Mourinho hjem til Roma med 1-6 første gang lagene møttes.

Da de fulgte opp med 2-2 på Olympiastadion i gruppespillet, og en ny 2-1 seier i kvartfinalen, ble Bodø/Glimt krysset av som en talentfabrikk i veldig mange europeiske klubber.

DERFOR ER EUROPA blitt viktig for de to siste sesongenes seriemester i Norge, og derfor plages de litt av det som har skjedd på Færøyene (1-3 Klaksvik) og i Belfast (0-1 Linfield). Det er alarmerende. Selv om Champions League innerst inne ikke er målet for Glimts europeiske ambisjoner, skal det likevel ikke være sånn.

Nå hjelper det å være seriemester og starte i Champions League-kvalifiseringen, det kommer nemlig med et sikkerhetsnett.

Man blir ikke slått ut selv om man taper.

Man rykker bare nedover i systemet.

DET ER FIRE kvalifiseringsrunder til Champions League. 0-1 for Linfield var den første kampen i den andre runden. Går Bodø/Glimt videre, men taper i tredje runde, er de automatisk i playoff til Europa League. Taper de den er trøstepremien gruppespill i Conference League.

Det betyr at hjemmekampen mot Linfield er sommerens viktigste kamp for Bodø/Glimt, snur de 0-1 til sammenlagtseier er de garantert seks kamper i Europa denne høsten.

Med tap blir veien betydelig mer utfordrende.

GJENNOM FORRIGE SESONGS Europa-eventyr tjente Bodø/Glimt rundt 75 millioner kroner. Der har du triggeren og gulrota. Conference League er et godt sted å være for et norsk fotballag som virker. Nivået er bra, men ikke umulig.

Akkurat nå er gruppespillet én kamp unna - Linfield hjemme på Aspmyra onsdag 27. juli kl. 18.00.

Vinner Bodø/Glimt den kan de møte overgangsvinduet med enda større økonomisk frihet, strekke seg mot Europa League og spille resten av kvalifiseringa med Conference League som støttehjul.