Gå til sidens hovedinnhold

Er Norge USA sin kjeledegge?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse tider med økende kald krig og Russlandshat, er det på tide å minne om at Norge har hatt langvarig fred og fordragelighet med Russland i århundrer. Helt fra vikingtiden og pomorhandel, til moderne tider med samarbeide i nordområdene. Hvorfor skal USA være vår ledestjerne?

Se på USAs århundrelange inngripen i mange lands anliggender, fra Sør-Amerika til Asia og Afrika. USA er en ung nasjon. I Øyvind Ravnas storverk fra 2018 "Fra Little Big Horn til Standing Rock" får vi se hva urbefolkningen i USA ble utsatt for fra de hvites "claim-the-land"-politikk. Her var også mange nordmenn med på moroa. Avtalebrudd på avtalebrudd. Det endte med reservater og ingen stemmerett for "indianere" før på 1960-tallet. Det sier en hel del om USA.

USA anses for å være verdenspolitiet. En forsvarer for demokratiske spilleregler. I praksis er dette en løgn. CIA har bidratt til å felle mang en demokratisk valgt leder i Sør-Amerika fordi det truet amerikanske interesser. Slik lød det også mange ganger i forhold til urbefolkningen i USA, de mange stammer fra Sioux til Cheyenne, Apache til Crow. Avtalebrudd på avtalebrudd i det uendelige. USA er en nasjon som tror at det er mulig å bombe andre nasjoner til demokrati. Irak. Afghanistan. Libya. Iran.

USA støttet Mujahedin i sin kamp mot russerne i Afghanistan. Nå er det USA som kjemper mot de samme kreftene, nå med navnet Taliban, som de i utgangspunktet støttet i sin tid. Dobbeltmoral er som kjent bedre enn ingen moral. Trump er et godt eksempel på dette.

Kommentarer til denne saken