Gå til sidens hovedinnhold

Er frykten større en faren?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I skrivende stund er majoriteten av overskrifter og avisartikler tildelt Corona-viruset. Og det ser ut som at det er ingenting her i verden som trumfer faren for befolkningen enn viruset. Men hvor stor er egentlig faren, og har vi lært noe av de utallige tidligere erfaringene fra SARS-, Svine- og fugle-influensa.

Hittil i Norge har nærmere 700 mennesker blitt smittet, og foreløpig er det ingen dødsfall i hverken Norge, Danmark, Finland eller Island. Samtidig har samtlige skoler, konferanser, treninger og gudstjenester blitt avlyst grunnet faren for spredning og dødsfall. USA stengte nylig alle flyvninger fra Europa med umiddelbar virkning, i et land der det har dødd 36 mennesker på grunn av viruset.

Mange vil nok si at et hvert økonomisk tiltak er verdt det så lenge vi kan spare et eneste menneskeliv. Alle økonomiske tap som resultat av tiltakene kan ikke sammenlignes med å redde et menneskeliv. Men hva er de økonomiske tiltakene vi har gjort for de 100 000 spedbarnene som dør hvert år av krigshandlinger, eller de 3 000 000 barna som dør hvert år av sult, eller de de 800 000 menneskene som begår selvmord hvert år. Hvor mye har disse temaene vært overskrifter i VG, TV2 eller Dagbladet den siste tiden? Har det seg slik at tiltakene som settes inn er i samsvar med den reelle faren som omhandler Corona-viruset, eller er det mulig at frykten som sprer seg kan ha større farer enn selve viruset? Jeg er ikke noen smittevernlege, og det er på ingen måte at jeg skal påroper meg hverken fasit eller rett svar. Men for en vanlig borger som meg selv, kan det virke som om noen tildels paniske slutninger som gjøres på bakgrunn av frykt.

For det har seg jo slikt at frykt sjeldent er i samsvar med den reelle faren noe har. Dette er grunnen til at flere har en frykt for flyvninger enn bilkjøring, flere har en frykt for edderkopper enn for mygg, og flere har en frykt for høyder enn for kreft. Selv om faren i samtlige situasjoner er større i sistnevnte.

Årlig dør 88 000 mennesker av alkohol relaterte årsaker. Så rent statistisk er det slik at drikken Corona er farligere enn viruset Corona. I tillegg døde 109 mennesker i 2019 i trafikken I Norge, som i realiteten vil si at du har en større sannsynlighet å dø av kjøreturen til sykehuset for å teste deg enn for viruset selv. Jeg prøver ikke å undergrave at det ikke er noen fare fra dette viruset, men de tiltakene som gjøres håper jeg ikke skal være reaksjoner, men nøye gjennomtenkte beslutninger. Beslutninger som vi har lært fra våre tidligere erfaringer fra virus som SARS, Svine- og fugle-influensa.

Jeg håper at de som er i makten i Norge tar de grepene som trengs basert på reelle farer og ikke blir påvirket av for stor grad av frykten til den generelle befolkning. Jeg håper at Erna Solberg ikke blir påvirket av media, men av de personene som har mest kunnskap på området.

Kommentarer til denne saken