Gå til sidens hovedinnhold

Er det en toppleder fra Nav Bodø trenger?

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Onsdag møtes bystyret i Bodø for å behandle en eneste sak: Ansettelse av ny kommunedirektør. Nav-direktør Kjell Hugvik er vurdert som den beste av søkerne og er innstilt til jobben som Rolf–Kåre Jensens etterfølger. Men er det en direktør fra Nav-systemet Bodø trenger?

Kjell Hugvik (59) har hatt direktørstillinger i Nav siden han ble tilsatt som fylkesdirektør i Nordland våren 2010. Han kom da fra jobben som kommunikasjonsdirektør i Statoil. Før det var Kjell Hugvik i ledelsen av Avisa Nordland og Nordlandsposten.

Men de 11 siste årene, og særlig siden høsten 2015, har Hugvik altså hatt sentrale posisjoner i en organisasjon hvor det ikke har skortet på skandaler. Du skal ikke mange dagene tilbake før du finner den siste og kanskje den mest symptomatiske skandalen for et system som ikke virker å være særlig interessert i å hjelpe folk selv om akkurat det er selve poenget med organisasjonen.

Det famøse brevet fra Nav til en klient, hvor vedkommende fikk beskjed om å klare seg uten strøm nå fordi det er sommer, og dessuten kunne han vel grille, kom fra den linja organisasjonen som Hugvik er øverste ansvarlig for. Han hadde selvsagt ikke noe med denne konkrete saken å gjøre, men det forteller ganske mye om hele organisasjon at de behandler folk på en sånn måte.

Flere av de uheldige Nav–sakene har kokt ned til systemutfordringer ledelsen har ansvaret for, også arbeids– og tjenestedirektøren, som er Hugviks nåværende stilling.

I dag jobber han i en organisasjon og system som i det siste nærmest har fått penger kastet etter seg. I Bodø kommune skal han lede en organisasjon hvor den økonomiske virkeligheten er totalt annerledes. Her snakkes det først og fremst om å kutte kostnader for å unngå å havne på Robek-lista.

Med en tidligere redaktør og kommunikasjonssjef som kommunedirektør er det jo lov å håpe på en åpenhet vi har savnet i Bodø kommune de siste årene. Men starten er ikke akkurat lovende: Hugvik søkte om, og fikk innvilget, at hans navn måtte holdes utenfor den offentlige søkerlisten.

Hvorfor en direktør i Nav skal ha behov for å skjule sitt navn fra en søkerliste til en toppjobb i Bodø kommune, er faktisk ikke så lett å forstå. At Bodø kommune fant å innvilge den søknaden er dessverre ikke overraskende.

Ansettelsesutvalget har vært ledet av ordfører Ida Maria Pinnerød, og de fem medlemmene er helt enige om at Kjell Hugvik var den beste på søkerlisten. Vi får virkelig håpe at denne ansettelsen blir vellykket og at byens første kommunedirektør, som rådmannstittelen er endret til, makter å holde styr på organisasjonen.

Kraftig kritikk og medietrykk bør ikke være ukjent for Nav–direktøren, som onsdag altså blir ansatt i Bodø kommune.

Kommentarer til denne saken