Gå til sidens hovedinnhold

Er AN ei logrende vaktbikkje?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Journalist Hans Trygve Holm avlegger meg en visitt etter en debatt jeg ledet om utviklingen av Bodø i regi av Lytring forleden. Han blander kortene så ettertrykkelig at det gir meg en mulighet til å si noe om lokalavisens journalistikk.

Journalistikk handler i bunn og grunn om å opplyse og stille kritiske spørsmål. Det er et privilegium vi er tildelt, og det bør forvaltes med en slags ærbødighet.

Men å stille kritiske spørsmål er ikke det samme som en meningsytring, slik Hans Trygve Holm tror. Jeg mente ingen ting om hvorvidt sentrum av Bodø var dødt eller levende i debatten. Jeg hadde med meg et bredt anlagt panel, inklusive Avisa Nordlands redaktør, og stilte spørsmål til disse. Hele premisset for Hans Trygve Holms kommentar er altså en fiksjon, eller en konstruksjon, om man vil.

At avisa igjen konsekvent går etter spørsmålsstilleren, i stedet for å lede an i en debatt om byens utvikling, bekymrer meg. Man trenger ikke å mene noe som helst for å havne i avisens gapestokk. Det er nok at man stiller kritiske spørsmål til byens politiske ledelse, eller til avisens redaktør.

Det bekymrer meg også at jeg så å si daglig finner pressemeldinger fra investorer og næringsliv, tilsynelatende nesten ordrett gjengitt i avisens spalter. Den eneste redigering som ser ut til å ha funnet sted, er at en journalist har føyd til navnet sitt, sin byline, på det innsendte materialet.

De kritiske spørsmålene forsvinner i aktørenes egen historiefortelling, eller i panegyriske omtaler av nye eiendomsprosjekter, for ikke å si prisrekorder på luksusleiligheter i et sentrum hvor bare de bemidlede har råd til å bo.

Under debatten i Lytring var redaktør Markus Jensen i Avisa Nordland invitert for å diskutere sin rolle som lokal vaktbikkje. Det gledet meg at han ga uttrykk for et ønske om en mer kritisk journalistikk.

Men skal han få det til, må journalister nærme seg stoffet på en annen måte enn gjennom kveldsturer med bikkja blant «fnisende, småbrisne konferansedeltakere», slik Hans Trygve Holm beskriver sin egen arbeidsmetode.

Bodø, med sine ambisjoner, både trenger og fortjener en lokalavis som heier også på kritiske røster, ikke bare de som får sine pressemeldinger på trykk i avisens spalter. Men skal man ta rollen som vaktbikkje på alvor, nyter det ikke å sende inn hunden med den logrende halen først.

Kommentarer til denne saken