Det var med en god dose oppgitthet jeg lest sjefredaktør Jan-Eirik Hanssens kommentar om Avisa Nordland tar lokal kultur på alvor. Hanssen forteller at avisa får en del kommentarer om hvorfor de ikke dekker kultur, og benytter resten av kommentaren til å fortelle hvorfor Avisa Nordland har sluttet med tradisjonell kulturjournalistikk. La gå at kulturjournalistikken har vært under press i lang tid, men sjeldent har jeg sett en mer defensiv holdning til den. Han skriver at «Avisa Nordland er slett ikke til stede på alle konserter og arrangementer i kommunene vi dekker. Det kan vi heller ikke være». Mer rett ville vært å skrive «Avisa Nordland er stort sett ikke til stede på noen konserter eller arrangementer i kommunene vi dekker». Både Bodø Jazz Open og Musikkfestuka ble forbigått i stillhet i avisa, mens søkelyset under Gatafestivalen på Fauske særlig ble satt på en føljetong av saker om en forsvunnet BH som ble kastet på Staysman. Jeg synes ikke det er å ta lokal kultur på alvor.

Det er vel og bra at Avisa Nordland tar sitt samfunnsansvar og dekker maktkamper og pengestrømmer i fylkets festivaler, og det er helt naturlig at disse sakene får mange klikk på nett. Men dette er da ikke kulturjournalistikk. Dette er nyhetsjournalistikk som omhandler kulturaktører, men det sier lite eller ingen ting om innholdet i de omtalte festivalene.

Da var det godt å se at flere tok til motmæle både i kommentarfelt på Facebook og debattsidene her i avisa. Trompetist og bodøværing Tore Johansen sier det godt når han skriver at «For min del kan jeg lese om nær sagt hva som helst, bare det er godt skrevet». Det tror jeg stemmer godt for mange av oss.

Johansens kommentar til sjefredaktør Hanssen ble delt på Facebook av avisa 5. desember, og fikk 38 likes og 7 kommentarer. Selvsagt ikke ellevilt antall interaksjoner, men allikevel nokså bra til Avisa Nordland å være, og saken fikk det fjerde høyeste antallet likes av alt innhold som ble delt på avisens Facebook-side denne søndagen da Bodø/Glimt spilte 2–2 mot Brann. Legger man til at da Johansen først postet innlegget på sin egen Facebook-side fikk han 115 likes og 18 kommentarer, hvor brorparten kom fra nordlendinger. Dette høres da vitterlig ut som interesse for dette kulturfeltet som ingen visstnok bryr seg om.

Engasjement i kommentarfelt og «en del tilbakemeldinger om at Avisa Nordland ikke dekker kultur» burde nettopp være et påskudd for å kanskje ta en ny runde rundt avisas kulturdekning. Journalistikken er dynamisk, og dette gjelder også den journalistikken som omhandler kultur. En konsertanmeldelse trenger for eksempel ikke å se ut som den gjorde for 20 og 40 år siden. En stor del av det å være journalist er nettopp det å tenke kreativt når det kommer til formidlingen.

Avisa Nordland har flere kompetente journalister som kjenner kulturfeltet godt. Jeg er helt sikker på at de (kanskje sammen med sultne frilansere fra journalistutdanningen på Nord universitet) kan skape en god (og klikkbar) dekning av kulturfeltet i et fylke som faktisk huser Europas kulturhovedstad om bare to år.