Gå til sidens hovedinnhold

En svart dag for Beiarn

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En svart dag ble det den 14. desember 2020 da det ble gjort vedtak om at ny skole skal bygges på Storjord i Beiarn.

I nerbygda var det stormende jubel. Endelig fikk de viljen sin banka igjennom. Ungene der får kortere vei og mange kan sågar gå til skolen.

I sørbygda var det sinne og frustrasjon. Og sorg. Over at det er penger som rår og at to av dine egne forråder deg. For du og din arbeidsplass er ikke verdt så mye. For det bor ikke mange nok i denne enden av bygda. Framtiden er kommunehuset og sykehjemmet. For der trengs det rekruttering i nærmeste framtid. Da er det ikke så nøye med skattebetalerne i sørbygda og deres ve og vell.

Det er arbeidsplasser som har vært i generasjoner. Som ikke kan flyttes på. Du kan ikke ta med deg et gårdsbruk og alt som er lagt ned i det. Og i Beiarn er det ikke flust av arbeidsplasser. Hva med dem som kunne tenke seg å ta over et bruk etter sine foreldre?

Nei da er det at det skal utvikles og bygges så nært fjell overgangen som mulig. Så det blir ekstra attraktivt å flytte til Beiarn. At Beiardalens framtidige skolebarn får enda lengre skole vei nei det bryr ikke de politikerne som er for dette seg noe om. Arbeidsplasser oppe i dalen er ikke er visst ikke så viktige. Og trua på framtiden, for arbeidsplassen svekkes. Vil noen ta over etter oss og videreføre generasjoners arbeid i en eller annen form. De gjør det ikke enklere for neste generasjon i alle fall, disse politikerne. De sier det blir bare 10 minutter ekstra å kjøre buss. Ja, det blir 20 min. pr. dag det. Fra Trones og ned til Storjord. Og det er på en finværs dag med godt føre. At Trones skole for få år siden ble oppusset for mellom 25/30 mill. betyr ingen ting. Hva skal skje med den? Skal den selges for en krone. Til f.eks. KOA, et konsept der Beiarns gamle kan få bo med hjelp og stell fra personale som overhodet ikke bor fast i Beiarn, men pendler i en nordsjøturnus. Og hvor skatter så de til mon tro?

Det er en skam det som skjer i Beiarn nå. Og alt dette for å skape handlingsrom for Beiarns framtid, som en politiker så fint sier. Senterpartiet er ikke lenger hva det engang var for å bevare jord og landbruk. Skolen er planlagt bygd i på åkerland som oversvømmes når det er flom. Hvilket det har vært mange ganger. Og det vil skje igjen. Og det er privat eiendom som kommunen vil erverve seg. Uansett om det byttes til en annen tomt på Storjord. Vil det ikke være noe oppbygd uteområde slik som på Trones. Men det har jo sikkert politikerne tenkt godt igjennom.

Mon tro om det er så godt tenkt da det finnes en utmerket tomt å bygge på ved Trones der dagens skole er? Eller er det bare om å gjøre å tekkes de som mener at nå er det Storjord sin tur? Skal virkelig dette gjennomføres til enhver pris? Tro meg, dette blir ikke glemt og borte selv om årene går. Det er slik at alle dumme beslutninger blir husket lenge. Særlig når det nærmest er en skandale at det i det hele tatt ble bestemt.

Og hvor mye er det etter dette til å ta tak i noe som virkelig trengs å bli renovert: sykehjemmet.

Merete Leiråmo, kok forbanna bonde og beiarværing.

Kommentarer til denne saken