Gå til sidens hovedinnhold

En spesiell flyreise skal snart finne sted i Bodø: – Det hele startet med kreftsyke Sigrid (3)

Artikkelen er over 2 år gammel

Om få dager møtes flere familier og deres kreftsyke barn, for å være med på det 12. Drømmeflyet, som går fra Bodø til Kristiansand. Historien bak Drømmeflyet handler om et tilfeldig møte mellom en kreftsyk jente, hennes familie, en barnelege og en pilot.

– Det var en heftig opplevelse og det tok mange år før jeg kunne prate om det hele uten å gråte, forteller kaptein Aleksander Wasland, i Widerøe.

Wasland minnes den aller første turen han hadde med Drømmeflyet i 2008, et fly i regi av ansatte i Widerøe i tett samarbeid med Barnekreftforeningen. Hvert år er det en ny destinasjon, hvor Widerøe har base, som inviterer.

Lørdag 31. august går det 12. Drømmeflyet fra Bodø til Dyreparken i Kristiansand, det er dermed tredje gang at Bodø er vertskap for turen, en flytur helt utenom det vanlige.

Eventyret startet tilfeldig

Som alltid er Drømmeflyet lastet med barnefamilier med en ting til felles, de har barn eller har hatt barn med kreft. Om bord er også piloter, kabinansatte, flyteknikere og helsepersonell. I år er det Svein Tore Hansen, i styret til Barnekreftforeningen Nordland, som er reiseleder for turen. Men for Hansen har han selv et nært og personlig forhold til Drømmeflyet, for alt startet med hans datter Sigrid.

– Det hele var veldig tilfeldig, i 2008 var vi på UNN i Tromsø med vår 3 år gamle datter Sigird. Hun fikk kreftbehandling, men dagene ble fort lange. Så for å ha noe å gjøre kikket vi på «Dyreparken» på TV, og der ble noen løvunger født. Etter det ble Sigrid sitt største ønske å reise til Dyreparken i Kristiansand for å se dem.

Familien undersøkte turer fra Bodø til Kristiansand, men fant fort ut at kreftbehandling og en tur dit ikke lot seg planlegge, dessuten kostet det fort opp mot 35.000 kroner for en familie på fem å reise.

– En dag var barnelegen Kristin innom og fikk høre om planene. Det førte til at hun pratet om dette med sin mann Aleksander, som var og er ansatt i Widerøe, forteller Hansen og kikker bort på Wasland, som tar ordet:

– Ja, jeg ble noe irritert over at det skulle være så vanskelig for en familie med et kreftsykt barn og to friske å reise på tur. Jeg hadde nettverk i selskapet på grunn av verv, og slo straks på tråden til administrerende direktør i Widerøe, for å høre hva vi kunne bidra med. Enkelt og greit sa jeg at hvis selskapet kan stille med fly så kan vi stille med frivillige ansatte, sier Wasland.

– Utrolig givende

Med Widerøe i ryggen ble Drømmeflyet en realitet, sensommeren 2008. I starten måtte Wasland ringe rundt for å få sponsorer til å bidra med drivstoff, de senere årene har sponsorer, som Avinor og Radisson Blu Hotel Bodø, stilt opp med drivstoff og overnatting. Busselskap som Widerøe har avtale med henter og frakter gratis.

– Å kunne bruke flysertifikatet til noe annet enn rutefly er utrolig givende og føles fantastisk. Det er også noe vi ansatte synes er kjærkomment, så det blir førstemann-til-mølla-prinsippet for å være med.

Hansen vil selv aldri glemme telefonen om at et helt fly var ordnet slik at Sigrid, hennes to storebrødre og foreldrene skulle få reise til Dyreparken.

– Vår første tanke var at vi ikke trengte et helt fly alene, ler Hansen, før han fortsetter:

– Planen ble så videre å fylle det med barnefamilier fra Barnekreftforeningen. Vi var 11 familier det året, og i år er det 17 familier som er påmeldt. I de 12 årene som Drømmeflyet har eksistert har omkring 180 barnefamilier fått dra på tur.

Familien i fokus

Hovedessensen med Drømmeflyet har og vil alltid være familiene. Det skal ikke være en dag som handler om sykdommen eller det syke barnet, målet er å få til en dag som er like viktig for søsken og foreldre, som for den kreftsyke, forteller Hansen og Wasland.

– Familiene er i fokus, dette er en dag hvor barna ikke skal måtte tenke på at de er pasienter. For søsken til et kreftsykt barn er det lett å bli satt i andre rekke, uten at foreldrene gjør det bevisst, slik blir det bare. Dette er prinsippet som gjelder, et slags pusterom for dem alle. For familier som har mistet kan det være en tur for å minnes sitt avdøde barn, og vite at de ikke er glemt.

Startet i Bodø

Noe annet som også fort ble bestemt, er at dette er og forblir en dagstur. For kreftpasienter under diverse typer behandling kan ikke alltid reise på turer med flere døgns overnatting eller lange flyreiser. Turen skal gi mer energi enn den tar.

– Dette er en artig og viktig greie, vi er stolte av at det hele startet i Bodø. Når familiene ankommer flyplassen blir de tatt godt imot og barna får miniutgaver av uniformene til piloten og kabinansatte. Det setter stemningen og videre derfra er det som en fest. For oss ansatte i Widerøe er det også en dag utenom det vanlige hvor vi kan være med barna og familiene på aktivitetene i uniformen – det får vi aldri lov til ellers. På tur hjem pleier de fleste av barna å sovne med et smil. En dag med mange inntrykk og opplevelser kan slite ut de fleste, sier Wasland.

Det finnes også mange barn som er for syke til å delta på Drømmeflyet, for dem samler Widerøe og deres ansatte inn penger til.

– Vi ser på mulighetene for å kunne skape et fond i nær framtid slik at alle kreftsykebarn og deres familier kan få oppleve noe annet under behandling, sier Wasland.

Sigrids historie

På lørdag skal 17 spente barnefamilier ta turen til Dyreparken i Kristiansand. Familiene er fra hele Nordland, blant annet Bodø, Mo i Rana og Vesterålen. For reiseleder Hansen i Barnekreftforeningen er det noe som er ekstra fint å ta med seg.

– Sigrid døde året etter turen med Drømmeflyet, hun ble fire år. I ettertid har denne turen vært et av de mest verdifulle minnene vi har som familie, og Sigrid selv pratet mye om det før hun gikk bort. Hun tok ofte på seg pilot-lua hun hadde fått, smiler en litt rørt Hansen, og legger til:

– Det hele startet med hennes historie og nå føles det som at Sigrid får leve videre gjennom Drømmeflyet.

 

Kommentarer til denne saken