Gå til sidens hovedinnhold

En nøtt for Fauske Frp

Går Fauske Frp i opposisjon risikere de å gi mer makt til Ap, det var neppe derfor velgerne stemte på partiet.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det brygger opp til bråk i Fauske Fremskrittsparti. Sterke krefter i partiet, anført av Frp-veteran Leif Lindstrøm vil at partiet skal bryte ut av styringskoalisjonen i kommunestyret og gå i opposisjon.

Årsaken er at Frp ifølge ham har fått for lite ut av samarbeidet med Senterpartiet, Høyre og KrF. Han sier til AN at han føler Frp har møte motgang fra sine samarbeidspartnere nesten uansett hva de har kommet med.

Nå truer han med å melde seg ut av partiet og opptre som uavhengig i kommunestyret dersom ikke Frp går i opposisjon: -Det hele rant over da Høyre og Senterpartiet snudde og sa nei til statlig finansiert eldreomsorg.

Søndag møtes Fauske Frp til både styremøte og medlemsmøte. Der kommer partiets forhold til sine samarbeidspartier til å stå sentralt. Ifølge Fauske Frps leder Kassandra Petsa er det helt åpent hvor flertallet vil lande.

Hun sier til AN at det både finnes fordeler og ulemper med å sitte i posisjon, og at medlemmene bør veie disse opp mot hverandre for å finne hva som er best for Frp.

Dette er et dilemma Frp har stått i før, ikke minst på nasjonalt plan. I januar førte en slik avveiing til at Frp forlot regjeringen Solberg. Håpet var nok å øke oppslutningen, men meningsmålingen så langt tyder på at det motsatt har blitt effekten.

Det er vanskelig å si hva som blir effekten dersom Fauske Frp faktisk skulle velge å gå i opposisjon. Det er tre år til neste valg, og et eventuelt oppsving i oppslutning kan ha forsvunnet lenge før det. Dessuten har et kommuneparti nesten alltid mindre innflytelse i opposisjon enn i posisjon.

Det som kompliserer bildet er at dagens posisjon kun har ett mandat mer enn opposisjonen. Det flertallet ser ut til å ryke uansett, dersom Lindstrøm gjør alvor av sin trussel og melder seg ut av Frp. Det vil gi ham personlig en sterk vippeposisjon, men vil samtidig kaste fauskepolitikken ut i kaos.

Det vil være svært skadelig i den uhyre vanskelige økonomisk situasjonen Fauske kommune er inne i for tiden.

Derfor vil antakelig de andre partiene raskt søke en ny koalisjon, der venstresiden gis økt makt. Senterpartiet er et pragmatisk parti som kan samarbeide med Ap/SV like godt som med Frp.

Dermed risikerer Frp ikke bare å miste sin makt, de kan komme til å gi den direkte til venstresiden. Det var neppe derfor folk stemte på partiet ved siste valg.

Dessuten vil det befeste inntrykket av at Frp er en koalisjonspartner man ikke kan stole på.

Problemet er igjen Lindstrøm, som kan komme til å frata dagens koalisjon flertallet uansett. Slik sett risikerer Fauske Frp å skjære seg i fingeren, uansett hva de velger søndag.

Kommentarer til denne saken