En nedgang i boligmarkedet gir muligheter for mer sosial boligbygging

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Eiendomsutvikler Tord Kolstad slår alarm om utviklingen i Bodøs boligmarked. Markedet er ifølge ham svakere enn på lenge, og selv har han tatt konsekvensen av det ved å holde tilbake flere utbyggingsprosjekter. Ikke alle deler Kolstads pessimisme, som han også selv understreker er kortsiktig. Det er likevel et faktum at flere av de nyeste boligprosjektene i Bodø sentrum synes å slite med å selge ut sine leiligheter.

Kolstad peker også på trender i markedet som er vanskelig å se bort fra, som strengere utlånsregler, økte renter, lavere befolkningsvekst og mange prosjekter den siste tiden rettet inn mot samme kjøpergruppe. Sammen tegner det et bilde av markedet som i det minste vil få problemer ganske raskt.

Det er på mange måter naturlig, de fleste markeder svinger og lavere etterspørsel etter boliger er ikke utelukkende negativt. Om ikke utbyggerne rekker å redusere tilbudet raskt nok vil det føre til lavere priser, noe som kan gjøre det lettere for unge å komme inn i boligmarkedet. Det vil også dempe et prispress som på sikt kan føre til krakk i boligmarkedet. Men det kan åpenbart også få negative konsekvenser, ikke minst for utviklingen av Bodø sentrum.

At bystyret for noen år siden åpnet for økt boligbygging i sentrum har ført til en revitalisering av området. Flere mennesker betyr mer liv, økt aktivitet og et mer levende sentrum. Stopper boligbyggingen opp, vil det legge en demper på dette. Planene om å flytte kinoen til City Nord vil tømme sentrum for en viktig kulturell aktør, som bidrar til et høyt aktivitetsnivå på kveldstid. Flyttes det til City Nord, vil en viktig drivkraft i sentrumsutviklingen bli borte. Stopper tilflyttingen til sentrum samtidig opp, kan det true de siste årenes positive utvikling.

Men det ligger også muligheter i den nedgangen i byggeaktivitet Kolstad spår vil komme. Han påpeker selv en negativ skjevhet i sentrumsutbyggingen så langt: den er i for stor grad rettet mot én gruppe; godt voksne mennesker med stor lommebok. Det kan bidra til gettotendenser AN har advart mot på denne plass før.

En nedgang i boligbyggingen skaper ledig kapasitet byggebransjen. Den kan kommune, Husbank og andre aktører – i samarbeid med utbyggerne – bruke til å rette opp i skjevhetene. Det kan skje jennom å bygge mindre og billigere boliger sentrumsnært for unge og andre grupper som sliter med å komme inn i boligmarkedet. AN og flere andre har lenge etterlyst dette, og tiden er overmoden. Når det da oppstå en situasjon der dette blir lettere, er det en sjanse kommunen ikke har råd til å la ligge.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken