Gå til sidens hovedinnhold

En forsvarsopprører fra Andøy skal sikre stø kurs oppover for Forsvaret i Nord-Norge

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Politikk blir ofte kalt det muliges kunst, og uten evner til å inngå kompromisser blir man fort stående på sidelinjen når viktige avgjørelser skal tas.

Få partier har skjønt dette bedre enn Senterpartiet. Det har gitt dem et rykte som selve hestehandlerpartiet; villige til å svelge kamelflokker for å få makt og innflytelse.

Men de er ikke alene. Den tyske kansleren Otto von Bismarck sa en gang at «den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn».

Likevel var også Bismarck en realpolitiker som gjerne inngikk kompromisser for å få gjennom så mye som mulig av sin politikk.

Lite tyder da også på at Trygve Slagsvold Vedum har sovet spesielt urolig de siste nettene. Da har det nok vært verre med nattesøvnen på Andøya.

Vedums og Senterpartiets klare løfte før valget var at de skulle gjenopprette flybasen for overvåkingsfly. Lokale Sp-ere, med ordfører Knut A. Nordmo i spissen hadde derfor all grunn til å vente seg i hvert fall noe om dette i den nye regjeringsplattformen.

Noe fikk de da også; 365 millioner kroner til utvikling av romindustrien, pluss et fond på 250 millioner kroner som skal komme på toppen av alle andre midler Andøy kommune får.

Men dette er utvilsomt langt, langt unna det Senterpartiet lovte i valgkampen.

Nordmo sier da også til VG at han er både skuffet og trist, men først og fremst forbannet. Mens grunnleggeren av "Bevar Andøya Flystasjon" Kristian Leerstang Sørensen kaller Sp et «parti uten baller» og truer med å melde seg ut.

Det som gjør denne saken ekstra pikant er at mannen som skal sluttføre flyttingen av overvåkingsflyene er Odd Roger Enoksen fra nettopp Andøya.

Han er neppe valgt av den grunn - Enoksen blir med sin bakgrunn en meget kvalifisert statsråd - men Senterpartiets klare løftebrudd vil neppe gjøre jobben hans enklere.

Nå ble flyttingen av flybasen vedtatt av den forrige regjeringen og prosessen er nesten fullført. Det kan nok likevel bli noen slengkommentarer på butikken når han er hjemom Andøya, men Enoksen vil nok takle presset på hjemmebane rimelig bra.

Det var ikke mange som på forhånd hadde tippet et comeback for Enoksen i regjering. Det er litt merkelig og undertegnete var - for å skryte litt - et unntak, selv om det ikke var forsvarsdepartementet jeg anså som mest naturlig.

Enoksen har nemlig alle de kvaliteter som skal til for å bli statsråd, og det kryr ikke av slike politikere i Nordland.

Enoksen har både ledet Senterpartiet og vært statsråd før, han satt i Stortingets forsvarskomite fra 2001 til 2005 og han har de siste årene ledet romforskningen i Andøy.

Det gir ham en solid bakgrunn som forsvarsminister, og han vil nok lojalt gjennomføre regjeringens politikk på området, selv om han selv for bare noen få uker siden hevdet at det slett ikke var for sent å reversere vedtaket om å flytte flyene.

Hva slags forsvar er det så Enoksen skal styre? Det er i stor grad en videreføring av dagens forsvarspolitikk, som Ap historisk sett har vært en av hovedarkitektene bak.

Den er tungt basert på vårt Nato-medlemskap, men nå med en ekstra vektlegging av at Norge framover må ta et enda større ansvar for vårt eget forsvar.

Regjeringsplattformen understreker også at det er strategisk avgjørende å sikre det militære nærværet og kampkrafta i Nord-Norge. Dette skal skje både gjennom innkjøp av nytt utstyr og tusen nye årsverk i Forsvaret, i hovedsak i operativ tjeneste.

Forsvarsmessig legges det altså opp til stø kurs oppover i Nord-Norge.

At det er en "forsvarsopprører" fra Sp som skal sørge for at den kursen følges kan framstå som et paradoks, men politikk er som skrevet det mulige kunst. Og dette var så langt Senterpartiet og Andøya nådde i denne omgang.

Få er mer egnet til å innse det en nettopp Odd Roger Enoksen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.