Gå til sidens hovedinnhold

En eventyrlig reise

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jula er tida for reiser. Det var som kjent en reise som skapte høytiden, og de fleste av oss ønsker fremdeles å reise hjem t´ jul.

For én person ble reisen ekstra spesiell i år. Og det handler ikke primært om siste etappe, selv om den foregikk med privatfly. Det handler om alle etappene før det.

Det handler om distansen fra bakgården til flomlyset, fra reservebenken til hovedrollen, fra Vinkelen til San Siro.

Det er en eventyrlig reise, overstrødd med stjernestøv, og langt fra gitt på forhånd.

12. oktober 2018 fyller Jens Petter Hauge 19 år. Han tilbringer kvelden på Color Line Stadion. Der møter Aalesunds B-lag Godøy til kamp i fjerdedivisjon.

Jens Petter starter kampen, men kommer aldri på scoringslisten. Det til tross for at Aalesund vinner 9-1.

Dette er antakelig bunnpunktet i Jens Petter Hauges fotballkarriere; utlånt fra Bodø/Glimt for høstsesongen, men heller ikke god nok for Aalesunds førstelag i OBOS-ligaen.

153 minutter spilletid til sammen og null mål blir det i OBOS-ligaen, før han flytter tilbake til Bodø ved nyttår.

En fiasko vil nok mange si, men Jens Petter selv var ikke enig. Riktignok ble det smått med kamper, men oppholdet utviklet ham som både spiller og menneske.

Jeg har bodd hjemmefra for første gang, sa han til AN den gang. Jeg har ikke forsovet meg til en eneste trening, og jeg har fått mat i kroppen. Jeg har vokst på dette.

Akkurat det skulle etter hvert vise seg å bli en av tidenes underdrivelser.

Rett før jul kåret Aftenposten Norges beste fotballspillere i 2020. Vinner ble - kanskje ikke så overraskende - Erling Braut Håland, jærbuen som måker inn mål i både Bundesliga og Champions League.

Nummer tre ble Martin Ødegaard, supertalentet som har kjempet seg til fast plass på Real Madrid og som i vår briljerte i La Liga.

Og rangert rett foran ham - som Norges nest beste fotballspiller - guttungen som gikk målløs av banen på norsk fotballs femte nivå for to år og to måneder siden.

Her kan vi virkelig snakke om å vokse. Raskt. Via benken i Bodø/Glimt, vingen i Bodø/Glimt, norsk seriemesterskap, landslagsplass og debuten for en av fotballverdens giganter, AC Milan.

På motsatt side av banen står ikke lenger lag som Godøy, Sykkylven og Gursken, men Inter, Juventus og Roma. Det har vært en eventyrlig reise på rekordtid, og plassen på Aftenpostens liste er vel fortjent.

Jens Petter Hauge har nemlig tatt nivået i Italia på en forbløffende god måte. Ni innhopp og ett mål i Serie A - en fantastisk individuell prestasjon mot Napoli.

I Europaligaen har det gått enda bedre, to innhopp og tre kamper fra start har gitt tre mål, derav seiersmålet borte mot Sparta Praha.

Dette skjer heller ikke for hvilken klubb som helst. AC Milan er faktisk Europas nest mest suksessrike klubb gjennom tidene, bare Real Madrid har vunnet flere europeiske trofeer.

Klubben har også fått en knallstart på årets Serie A, og leder halvveis. Med gode bidrag fra en ung spiller fra Bodø. En spiller som vokste i Aalesund, ble voksen i Glimt nå modnes i tospann med Zlatan Ibrahimovic.

Det er usannsynlig artig for alle oss som følger Bodø/Glimt og fotballen, men bør også kunne gi inspirasjon ut over det. Mange unge sliter i dag i sine liv, og nederlagene kan føles tunge. Men et nederlag er også noe du kan lære av, på alle livets arenaer.

Ikke alle kan bli stjerne, men alle kan bli bedre. Din reise blir neppe like eventyrlig som Jens Petter Hauges, men du kan i det minste begynne med å reise deg selv opp.

Det handler om å ta de første stegene, og hvem vet; selv reiser som ender i en fattig stall kan endre - om ikke verden - så i hvert fall ditt liv.

Kommentarer til denne saken