Nettavisen: Dette er egentlig ganske morsomt å tenke på:

Myten om at alle kvinner kan få orgasme ved penetrering lever ennå i beste velgående - til tross for at sexologer verden over har gjentatt det samme budskapet i en årrekke: Kun rundt 25 prosent av alle kvinner kan oppnå såkalt «vaginal orgasme», resten trenger klitorisstimuli. Ikke bare under forspill, men hele veien frem.

Likevel går drøssevis av damer rundt og tenker de er unormale som ikke kommer av penetrering, og menn føler seg dårlige i senga som ikke kan gi dama orgasme på «vanlig vis».

Vel, det skal vise seg at det egentlig ikke er noe «vanlig vis» å få orgasme på.

Rundt 10 prosent av alle kvinner kan nemlig få orgasme ved trening! Det kalles «coregasm» - eventuelt «treningsindusert orgasme».

Deilig eller flaut?

Det er godt over 60 år siden coregasm'en så dagens lys i faglitteraturen.

Da omtalte sexolog Alfred Kinsey såkalt «excercise-induced orgasm» i boka «Sexual Behavious in Human Female»:

«Noen gutter og jenter kan få orgasme når de klatrer på en stolpe eller i et tau, eller slipper seg sakte ned en stolpe eller noe lignende,» skrev Kinsey i 1953.

Både menn og kvinner kan altså oppleve å få en coregasm, men det er ansett som mindre vanlig blant menn.

I de senere år har «coregasm» fått mer oppmerksomhet, under overskrifter av type «Endelig en grunn til å komme seg på trening!»

Og ja, klart en coregasm kan gjøre treningsøkta litt mer interessant, men kan det også være plagsomt? Er det ikke litt stress å få orgasme midt under magetreninga?

Vi har spurt sexolog Siv Gamnes, som er godt kjent med begrepet coregasm.

- Det er ikke uvanlig å oppleve en treningsindusert orgasme. De fleste synes nok det er okei og gjør ingenting med det. Men de jeg er i kontakt med via jobben min, tar jo kontakt fordi de synes de opplever det som plagsomt. De synes gjerne det er pinlig og er redde for at noen rundt dem skal legge merke til det, forteller Gamnes.


IKKE UVANLIG: Sexolog Siv Gamnes sier at treningsindusert orgasme er relativt uvanlig - og helt problemfritt for de aller fleste. De som kommer til henne opplever det imidlertid som problematisk.

Derfor skjer det

Først og fremst, hva er en coregasm?

Kort forklart så er det en orgasme utløst av spenninger i mageregionen.

De små bekkenmusklene er tilknyttet klitoris, og disse spenningene i mageregionen gir derfor klitorisstimuli. Coregasm oppstår når blodet flyter i underlivet og bekkenet, og blir såpass eksplosivt at det skaper et «rush» som kommer til utløp i en orgasme.

Når vi trener utløses i tillegg endorfin og dopamin i kroppen vår, noe som bidrar til orgasmen.

- Muskler er en stor del av orgasmen. Når man driver med trening hvor man strammer og slapper av gjentatte ganger, så utfører kroppen de bevegelsene man trenger i underlivet for å aktivere en orgasme. I tillegg fører trening til økt blodstrømming til underlivet, noe som også bidrar til at orgasmen utløses.

- Er det en «vanlig orgasme»?

- Ja. Det er jo noen som elsker å skille mellom ulike typer orgasme, men det man i stor grad tenker i dag er jo at klitoris uansett er involvert - så det handler egentlig bare om ulike måter å stimulere klitros på slik at man oppnår orgasme, sier Gamnes, og fortsetter:

- Intensiteten i en orgasme vil jo variere, men det handler mer om situasjonen, seksuell spenning og dagsform. Det er mye som spiller inn på opplevelsen.


KLATRER MOT ORGASME: En av ti opplever treningsindusert orgasme, såkalt «coregasm». Orgasmen ble først omtalt av en sexolog på 50-tallet, da ble det skrevet at man kunne oppleve det av å klatre i tau. Det stemmer, men det er en annen øvelse som er mest effektiv om målet er å oppnå coregasm. Foto: IStock

Mange aktiviteter kan utløse orgasme

Avisittelen om at det er mulig å få orgasme av trening, er en opplagt klikkvinner i tabloidavisene. Men hva finnes av forskning på området?

Forskere ved Indiana University i Bloomington i USA publiserte i 2012 en studie som for første gang bekreftet at kvinner kan få orgasme når de trener.

Forskerne rekrutterte nærmere 400 kvinner som alle hadde hatt lignende opplevelser. 124 av dem hadde hatt treningsinduserte orgasmer, mens 246 hadde kjent på seksuell tilfredsstillelse under trening. Kvinnene var fra 18 til 63 år gamle.

I studien gjorde forskerne en rekke interessante funn:

- 40 prosent av kvinnene som hadde opplevd treningsindusert glede eller orgasme, hadde gjort det mer enn 10 ganger.

- De fleste kvinnene som fikk coregasm, hadde ikke tenkt på noe seksuelt mens de fikk orgasme.

- Blant de som hadde opplevd å få orgasme av trening, hadde 51,4 prosent fått det under mageøvelser. Andre fikk orgasme mens de gjorde andre aktiviteter: 26,5 prosent hadde opplevd det mens de løftet vekter, 20 prosent mens de trente yoga, 15,8 prosent mens de syklet, 13,2 mens de løp og 9,6 prosent mens de gikk.

Redde folk rundt kan se det på dem

Ifølge Gamnes er det ikke uavnlig å oppleve treningsindusert orgasmer, noe som også kommer frem i forskningen.

Ifølge National Survey of Sexual Health and Behavior 2014 kom det frem at hele 10 prosent av menn og kvinner har opplevd treningsindusert orgasme. Enda flere hadde opplevd å bli opphisset av trening, men valgt å stoppe aktiviteten før de nådde orgasme.

Det skriver Debby Herbenick, som var en av forskerne bak studien i 2012, i boka «The Coregasm Workout».

Der skriver hun også at 94 prosent av kvinnene de hadde snakket med som hadde opplevd coregasm, synes det var en positiv opplevelse. Det var relativt få som følte på skam eller skyld tilknyttet orgasme-opplevelsen.

- Som sagt, noen kan nok synes det er flaut og bekymrer seg for at folk rundt skal kunne se det på dem. Andre skjønner bare ikke helt hva som skjer. De er på treningssenteret og plutselig kjenner de en velkjent følelse, uten at de vet hva det kommer av, sier sexolog Gamnes.

Øvelsen som fungerer best

Treningsindusert orgasme er også tema på flere forum her i Norge. Her er det mange som skriver at de ble svært overrasket over opplevelsen først gang det skjedde, og som henvender seg til forumet for å spørre om det er flere som har opplevd det samme.

Det er det mange som skriver at de har, og selv om det rapporteres om ulike aktiviteter som kan utløse en slik orgasme, er det én øvelse som går igjen.

Øvelsen beskrives på følgende vis av en kvinne på forumet:

«Det er en øvelse der man løfter beina opp i 90 grader, og så ned igjen».

Kvinnen snakker om en øvelse som heter «Kapteinens stol», som også kan beskrives som hengende benløft. Slik gjennomfører du den:

Sett deg på en høy stol. Er du på et treningssenter kan du henge i ringer eller holde deg fast i et stativ eller en ribbevegg - poenget er at bena må kunne henge fritt.

Deretter holder du kroppsvekten oppe og løfter bena - enten strake eller ved å trekke knærne inn mot magen.


KAPTEINENS STOL: Denne øvelsen er nummer én hvis du vil oppnå coregasm.Foto: iStock

Flere øvelser du kan prøve

Ønsker du å sjekke om du er blant de som kan oppnå treningsindusert orgasme, er det flere øvelser du kan teste ut:

«The Boat Pose» nevnes også som en vinner. Det er en slags benhevsøvelse, der du ligger på gulvet med armer og ben utstrakt og løfter dem mot hverandre.


BOAT POSE: Denne øvelsen skal også kunne utløse coregasm. Foto: iStock

I tillegg er det effektivt å klatre i tau eller opp en stolpe.

Andre opplever coregasm under pullup/chinup-trening, enten ved å heve kroppen opp og ned, eller ved såkalte «negative pullups», hvor man hopper opp og sakte senker kroppen ned mot gulvet.

Cruches, både vanlige og «sidecrunches», er også populære coregasm-øvelser. Lykke til!