– Om jeg skal på en fest, spør folk om jeg skal drikke. Er det slik at jeg ikke er gøy om jeg ikke drikker? Er ikke personligheten og væremåten min i edru tilstand god nok?

Det spør Emilie Zeiner Sending Larsen (21). Hun er en av dem som stort sett dropper alkoholen på fest.

– Det er ikke et ubehagelig hendelse som er årsaken. For halvannet år siden innså jeg at alkohol ikke smakte godt lenger. Det var ikke like spennende å drikke som det var rett etter fylte 18 år, forteller hun.

Ifølge SSB drikker én av fire unge i alderen 16-24 år alkohol hver eneste uke. Åtte prosent drikker ukentlig seks eller flere alkoholenheter ved samme anledning, noe som eksempelvis utgjør én flaske vin eller fire halvlitere i løpet av en kveld.

– Jeg har reflektert over eget bruk, og kom til at jeg tidligere alltid har drukket på fest. Samtidig er det veldig mange andre rundt meg som drikker. Jeg har aldri drukket så mye som disse folkene gjør. Det blir litt som å bestille fiskesuppe på en restaurant når du ikke liker fisk. I tillegg er det kjedelig å bruke masse penger på noe man ikke liker, forteller Larsen.

– Føler på et press

21-åringen har ikke behov for promille i blodet for å feste.

– Jeg trenger ikke alkohol for å slippe meg løs. Jeg danser like gjerne uten alkohol i blodet, sier Larsen.

– Føler du på et press for å drikke når du skal på fest?

Ja, jeg føler på et press. Tidligere drakk jeg fordi det var forventet at man skulle drikke alkohol. Du skulle ta med deg fem øl eller en flakse vin på festen. Nå som folk har blitt vant til at jeg stort sett ikke drikker på fest, tror jeg noen likevel kan tenke at jeg ikke koser meg på festen. Men det gjør jeg jo, svarer hun.

Larsen, som er født og oppvokst i Kristiansand, flyttet til Bodø rett etter videregående for å studere journalistikk i nordlandshovedstaden. (Avisa Nordland gjør oppmerksom på at Emilie Zeiner Sending Larsen har et arbeidsforhold hos oss som tilkallingsvikar.)


– Gjelder for hele landet

I Bodø omgås hun med flere som drikker alkohol jevnlig.

– Mye av det sosiale i studentmiljøet i Bodø involverer alkohol. Jeg tror nok mange drikker mer når de er studenter enn de gjorde i løpet av videregående. Det tror jeg gjelder for hele landet. Men for min del ble forskjellen tydelig da jeg flyttet til Bodø, sier Larsen.

Hun mener det må bli mer akseptert å dra på fest klink edru, både blant unge og hos den eldre garde.

– Du bør tenke at personen du inviterer på fest, er en person du liker fra før av i edru tilstand. Hvorfor skal ikke personen kunne være morsom selv om den ikke drikker? En fest skal jo være en sosial sammenkomst, ikke nødvendigvis et sted man skal miste alle hemninger, sier Larsen.

Hun understreker at hun ikke ser ned på personer som drikker alkohol.

Del av en trend

Den 5. januar skrev VG at UNG2023-rapporten viser at 27 prosent av unge voksne velger alkoholfrie alternativer framfor øl, vin og sprit.

Vilde Vågsland, seniorrådgiver og ansvarlig for UNG-2023, sa i samme VG-artikkel at slike alternativer fortsetter å vokse blant unge, som har et økende fokus på god helse og prestasjoner.

I fjor skrev også Aftenposten om at mange utesteder i Oslo har fått et langt bedre utvalg av alkoholfrie drinker.

Emilie Zeiner Sending Larsen er glad for å være en del av en trend.

– Det er deilig at det er flere som meg, sier hun.

– Hvorfor tror du det blir sett på som unormalt å ikke drikke alkohol?

Fordi alkohol er så utbredt i samfunnet, det er en så stor del av det å være ungdom og ung voksen. Det handler nok om et felles konsept om at det er gøy å ha alkohol i blodet, svarer Larsen.

– Og den følelsen kjenner ikke du på?

Nei, ikke nå lenger. Når jeg kjenner følelsen av å bli beruset, tenker jeg: "Oi, nå kjenner jeg det – nå stopper jeg". Jo flere som snakker om dette, desto mer akseptert blir det å ikke drikke, håper jeg.

– I framtiden håper jeg at et alkoholfritt alternativ også er normalen på fest, og at man ikke tenker at man komme med en sixpack eller en flaske sprit. Det er folkene som gjør festen – ikke alkoholen.