22. juli 2021 er det ti år siden de to terrorangrepene i Oslo og på Utøya hvor totalt 77 mennesker mistet livet.

Førstkommende torsdag er det ti år siden terroren, noe som skal markeres over hele landet. Nasjonalt vil det avholdes markeringer både fra regjeringskvartalet og fra Utøya. Også lokalt vil det være markeringer flere steder i Salten.

Den største markeringen lokalt vil være i form av en to timer lang minnekonsert som avholdes i Rådhusparken i Bodø på ettermiddagen 22. juli.

– Vi ønsket å ha en tiårsmarkering etter terroren i 2011 og var tidlig klare på at vi ønsket noe større enn det vi har hatt til vanlig under de årlige markeringene, forteller leder for Nordland AUF Embla Sørensen.

Samhold

Tankene gikk da tilbake til 2011 og tiden etter terroren. Nå ønsker de å gjenskape samholdet man opplevde i tiden etter 22. juli 2011.

– Fra 2011 husker vi at det etter terroren ble arrangert minnekonsert og hvilket samhold det skapte. Det skapte et unikt samhold på tvers av politisk ståsted, alder eller hvor du var fra. Alle stilte opp og et slikt samhold ønsker vi å gjenskape nå. Uansett hvem du er, er du hjertelig velkommen til å delta, forteller Sørensen.

– Jeg var selv ti år da, men husker både rosetoget og minnekonserten, og hvor stort og fint det var, legger hun til.

AUF i Nordland har gått sammen med Nordland Arbeiderparti, Bodø Arbeiderparti, Bodø kommune, Nordland fylkeskommune og Bodø domkirke for å arrangere konserten.

– Sterkt øyeblikk

Minnekonserten vil bestå av både musikkinnslag, taler og navneopplesning av de 77 som mistet livet under terrorangrepene.

– Det ser vi for oss vil bli et veldig sterkt øyeblikk. Vi vil bruke lokale AUF-ere for å få fram budskapet og også for å vise at vi tar arven videre. Å lese opp navnene gjør vi for å minnes dem som mistet livet og også for å virkelig synliggjøre hva som faktisk skjedde. Det var et målrettet terrorangrep hvor 77 personer mistet livet og det blir veldig ekte når vi snakker om det med navn også, mener Sørensen.

Blant talerne under minnekonserten er ordfører Ida Pinnerød, leder i Bodø Arbeiderparti Ann-Kristin Moldjord og nevnte Sørensen.

Musikkinnslagene under konserten kommer fra Bendik Kajander, som går under artistnavnet Kajander, Anna Kajander, Thale Krogtoft og Hanne Engan. Sanger som blant annet «Vi e i lag om det hær» og «Elsk deg som før» vil bli framført før hele minnekonserten avsluttes med allsang av «Til ungdommen».

– Vi mener vi har en bra sammensetning med noen lokale bodøartister og noen lokale nordlandsartister. Kajander har også spilt på Utøya før, forteller Sørensen.

Streames

Konserten starter 17.35 i Rådhusparken i Bodø torsdag 22. juli, men vil også streames slik at alle som ønsker kan få med seg markeringen. På grunn av smittevernregler ligger det foreløpig an til at det kan slippes inn 400 personer, men tallet kan ifølge Sørensen øke før konsertstarten.

– Uansett hvem du er, er du hjertelig velkommen til å delta. Koronasituasjonen gjør også tiårsmarkeringen veldig spesiell, men det er trygt å komme. Vi håper den alminnelige nordlendingen skal komme og at vi igjen kan samle folk uansett alder, hvor de kommer fra eller politisk ståsted og skape det samholdet vi så for ti år, avslutter Sørensen.