– Jeg synes det er veldig trist. Det at jeg er enslig, gjør at jeg stiller med veldig dårlige kort på boligmarkedet.

Det sier sykepleier Elisabeth Knedahl, som bor og jobber i Bodø.

Sykepleierindeksen for første halvår 2021 ble denne uken lagt fram av Eiendom Norge og Eiendomsverdi AS. Indeksen viser hvor stor del av boligene som omsettes som en singel sykepleier kan få finansiering til å kjøpe.

Hvis sykepleieren kan kjøpe en stor andel av boligene i en by, blir boligprisene i byen betegnet som lave. Dersom sykepleieren ikke kan kjøpe noen av boligene i en by, er det problematisk dyrt.

16 prosent i Bodø

I flere byer har antallet boliger sykepleiere kan kjøpe sunket drastisk fra 2020 til 2021.

I området Bodø, som hos Eiendom Norge også inkluderer Fauske, var tallet 31,3 prosent på samme tid i 2020.

I 2021 er tallet 16,2.

– Indeksen viser en markert nedgang fra i fjor. Grunnen er at boligprisene har steget mer enn boligbudsjettet, sier Anders Lund, analyse- og modelldirektør i Eiendomsverdi, til Aftenposten.

I 2016 hadde sykepleierne råd til 50 prosent av boligene i Bodø.

Slik ser det ut over hele landet i 2021:

Vurderer å flytte

Elisabeth Knedahl ble ferdigutdannet som sykepleier for to år siden og kom rett ut i 100 prosent jobb som sykepleier. Hun ønsker aller helst å bli værende i jobben i Bodø kommune, men med det knallharde boligmarkedet i byen har hun begynt å søke jobber andre steder i landet.

– Jeg har blant annet søkt i Stavanger. Hadde boligkjøp vært innenfor rekkevidde innen ett år, hadde jeg ikke vært villig til å flytte på meg, sier Knedahl.

Mens sykepleiere har råd til å kjøpe 16,2 prosent av boligene i Bodø, er tilsvarende tall for Stavanger 29,4 prosent.

Ikke lyst til å blakke seg

I dag leier Knedahl en 35 kvadratmeter stor leilighet på Alstad og betaler 5500 kroner i måneden. Prisen har gjort det mulig for henne å spare en god slant til boligkjøp.

– På ett år sparer jeg rundt 100.000 av lønnen min til bolig. Men likevel ser jeg ikke for meg at jeg kan kjøpe noe de neste fem årene. Jeg har ikke lyst til å blakke meg på en bolig når antall kvadratmeter er lavere enn der jeg leier nå, forteller hun.

Knedahl påpeker at det ikke er alle sykepleiere som er i samme situasjon som henne, som har fast jobb.

– Flere jeg kjenner, får tilbud om vikariater på et halvår eller ett år, og disse får i alle fall ikke lån i banken. Selv med en 80 prosent stilling, sier hun.

Hun har kontaktet flere banker om lån til boligkjøp i Bodø allerede.

– En av bankene sa at om du ikke har forskudd på arv eller hjelp fra familien, så kommer du deg ikke inn, forteller Knedahl.

Vekst i Bodø

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene generelt i Norge nå er 8,5 prosent høyere enn de var på samme tid for ett år siden.

Bodø og Fauske har hatt størst økning i boligprisene av samtlige steder i hele Norge de siste tolv månedene. Her har oppgangen vært på hele 14,7 prosent.

Det er nesten ti prosent mer enn prisutviklingen i Ålesund og omegn som med en oppgang på 4,9 prosent har hatt den svakeste utviklingen i landet det siste året.

Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge, tror sykepleierindeksen vil stabilisere seg på nivået den er på nå.

– Det er fordi høyere renter gir mer moderat prisutvikling, samtidig som lånekostnadene blir høyere for folk. Det er antall boliger for salg som avgjør, sier han til Aftenposten.