Leter etter elg med store byller: – Det nærmest «skranglet»da den gikk forbi

SYK: Elgen ble sist ved Bø i Borge

SYK: Elgen ble sist ved Bø i Borge Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mandag kveld fikk Mattilsynet melding om en elg med store byller var observert mellom Kvalnes og Bø i Borge.

Mattilsynet var ettersøksgruppa som Vestvågøy kommune har engasjert i forbindelse med påkjørte/skadde elg.

Leder Toralf Kristoffersen forteller de rykket ut.

– Det var ganske seint mandag kveld vi fikk meldingen, og vi fant ikke dyret. Dagen etter pratet vi med dem som hadde sett elgen. De fortalte at den var befengt med byller, og det nærmest «skranglet» da den gikk forbi. Vi søkte etter den med hund. Vi fant spor, men klarte ikke å observere elgen.

Den har trolig vandret mot Vestresand og videre ned. Jeg ber om at de som observerer denne elgen melder fra snarest til meg på 47648667. Elgen er befengt med byller som vanligvis ikke er farlig, men i slike ekstreme tilfeller som vist på denne elgen fører det vanligvis til avmagring og en pinefull død, sier Kristoffersen til Lofotposten.

For tre år siden ble en elg med samme sykdom avlivet på Gravdal.

– Der hadde det gått betennelse i byllene. Det ser ikke sånn ut på disse bildene, men det kan hende, sier Kristoffersen.

Sykdommen kalles fibropapillomatose eller elgvorter og er en relativt vanlig sykdom hos elg, særlig unge dyr. Sykdommen skyldes elgen sitt vortevirus. Smittete dyr utvikler vorteliknande knuter i huden. Sykdommen er godarta, men kan gi avkrefting i alvorlige tilfeller. Elgvortevirus smitter ikke til menneske eller andre dyr.

Les også: Oppsøker «bylle-elgen» tidligst tirsdag

Les også: Leter etter syk elg

Artikkeltags