Gå til sidens hovedinnhold

Elektrifisering på kollisjonskurs

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I det siste har det dukket opp et grønt monster flere steder Noen har fått den ide at vi har overskudd av kraft. Ikke bare skal vi elektrifisere alt som beveger seg, biler, båter og fly; men vi skal også produsere batterier til slike. Sin vane tro kan ikke regjeringen og politikerne enkel aritmetikk, men går i baret med brask og bram, i alle fall virker det slik. De tror vannkraften vår er en sareptas krukke som kan belastes i det uendelige. Hvis ikke er det jo bare å sette opp noen vindturbiner på enhver fjelltopp, det blåser jo friskt i vårt lille kongerike.

Så er spørsmålet hvor mye vindkraft en kan blande inn i kraftnettet, uten at det går ut over stabiliteten til nettet, det gjelder spenning, men vel så viktig frekvensen. Det sies at nettet kan tåle inntil 20 % ustabil vindkraft uten at det bryter sammen, det er imidlertid små frekvensvariasjoner som tolereres ifølge det jeg har lest.

Skal en føre opp en batterifabrikk på Fauske-myrene basert på kraft fra SKS, så kan SKS produsere 2,2 TWh/år ifølge opplysninger på Internett. 20 % av dette er 0,44 TWh/år, som kan legges til fra vindkraft. Da dekker en akkurat inn energiforbruket som er oppgitt (maks) for batterifabrikken, som er oppgitt til 2,6 TWh/år. Hvor mange vindturbiner blir det som må supplere SKS sin kraftproduksjon? Det avhenger av størrelsen på disse. Setter vi størrelsen til 2 MW, så havner vi på maks 30 % av dette i midlere utbytte, dvs 0,6 MW. Over ett år gir det 0,6*24*365 MWh = 0,005256 TWh. En trenger altså ca 84 stk 2MW vindturbiner i tillegg til SKS 20 vannkraftverk, det er ca 5 vindkraftverk av størrelse som vindkraftverket i Sørfjorden i Tysfjord. Men da har en ikke strøm til befolkningen og aktivitet av annen art i regionen. Den legger samtidig beslag på naturareal på ca 0,6 kvkm areal pr turbin, med de konsekvenser dette har for annen aktivitet i disse områdene, samt fauna og dyreliv.

Nå er det vel slik at svenskene alt er i gang med å etablere en batterifabrikk i nordlige Sverige. De skal vel støvsuge Nord-Norge for «ledig» kraft til den. Her må en vel regne med kamp om ressursene, med tilhørende prisstigning. Det er vel Nord-Norge som skal sørge for balansekraft hvis vindkraft skal inngå i miksen. Her ser det ut til at en bevisst søker å avfolke kystsamfunnene ved å presse opp energiprisene ved elektrifisering av alt av transportmidler. Ikke lenge før vi er på nivå med Tyskland om regjeringen får det som de vil, der er prisen pt. 30 Euro Cent pr. kWt.

Kommentarer til denne saken