Først av alt, gratulerer med dagen til alle eldre! Det er dere som bygde landet, og dere fortjener en varm og verdig eldreomsorg i verdensklasse. Det er oss politikeres ansvar å sikre dette.

Derfor reagerer FrP på at den rødgrønne regjeringen vurderer å legge ned eldreombudet for å spare penger. Norges første eldreombud ble opprettet i 2020, og det fungerer som en vaktbikkje for å sikre at eldres rettigheter blir ivaretatt. Er ikke dette utrolig viktig?

For det er dessverre slik at det er postnummeret som bestemmer om de eldre får en god eldreomsorg eller ikke. Kommunene har veldig variabel økonomisk situasjon, og da blir det ikke et optimalt tjenestetilbud over alt. Slik skal det ikke være. Derfor ønsket FrP en statlig finansiert eldreomsorg. En slik ordning fikk så vidt starte opp som en forsøksordning i et par utvalgte kommuner, før det ble lagt dødt det sekundet vi gikk ut av regjering. Det er merkelig at FrP er det eneste partiet som ønsker en slik ordning på permanent basis.

Videre er det viktig for FrP at eldre skal få større valgfrihet i hverdagen sin – økt valgfrihet gir mer trivsel og livsglede. FrP vil derfor innføre fritt brukervalg, slik at eldre selv kan velge hvilket sykehjem de ønsker å bo på eller hvilken aktør som skal levere hjemmesykepleie til dem – enten det er offentlig eller privat.

Så vet vi at maten ofte er et høydepunkt i løpet av dagen for eldre. Derfor ønsker FrP at eldre skal få servert sunn, god og hjemmelaget mat. I regjering sørget vi derfor for innføre en støtteordning på 400 millioner kroner som kommunene kunne søke på for å få bygget kjøkken på sykehjemmet. Dette tilskuddet har nå blitt avviklet.

Det er på tide at politikerne, uansett parti, tar ansvar for Norges eldreomsorg. Det er ikke godt nok enda.