Eksporterte sjømat for 105 milliarder i fjor: - Nest høyeste omsetning noensinne

NEST BESTE ÅRET: Til tross for koronapandemien kan administrerende direktør, Renate Larsen, i Norges Sjømatråd konstatere at eksporten av norsk sjømat passerte 100 milliarder i fjor.

NEST BESTE ÅRET: Til tross for koronapandemien kan administrerende direktør, Renate Larsen, i Norges Sjømatråd konstatere at eksporten av norsk sjømat passerte 100 milliarder i fjor. Foto:

Til tross for et svært krevende år, eksporterte Norge 2,7 millioner tonn sjømat for 105,7 milliarder kroner i 2020. Dette er den nest høyeste verdien noensinne. Det tilsvarer 37 millioner måltider hver dag hele året, eller 25 000 måltider per minutt.

DEL

Norges sjømatråd opplyser at det totale volumet av sjømateksporten økte med 2 prosent i 2020, mens verdien ble redusert med 1 prosent, eller 1,5 milliarder kroner, sammenlignet med rekordåret 2019.

– Selv om 2020 var et annerledes år, har store deler av sjømateksporten klart å trosse de største utfordringene i kjølvannet av koronapandemien. Vi har virkelig fått sett hvor sterkt norsk sjømat står globalt og kan være stolte av sjømatnæringen vår, dens evne til å omstille seg raskt her hjemme og den sterke posisjonen vi har hos forbrukere verden over, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd i en pressemelding.

– Jeg er glad for at sjømateksporten igjen passerer milepælen på 100 milliarder kroner i eksportverdi. Første gang vi klarte dette var i 2019, og at dette gjentar seg i koronaåret 2020, er fantastisk, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Sterk start på året

Inngangen på 2020 var svært god for norsk sjømateksport, med høye verdier og en sterk tro på nok et rekordår, men så rammet koronapandemien markedene verden over.

– Da verdenssamfunnet stengte ned, mistet norsk sjømateksport en svært viktig salgskanal, nemlig restaurant- og hotellsegmentet. Det ble utfordringer i logistikken, og salget av sjømat ble i stor grad flyttet til dagligvarekjeder, netthandel og take-away-tjenester, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Til tross for dette har eksportverdien holdt seg stabil i 2020.

– Bildet er likevel nyansert. Det har vært en svært positiv utvikling for produkter som sild og makrell, mens det har vært utfordringer og nedgang blant annet for klippfisk og tørrfisk, sier Renate Larsen.

Fem faktorer

Hun opplyser at det er i stor grad fem faktorer som har bidratt til:

-En svekket norsk krone

-En omstillingsdyktig sjømatnæring

-Enkeltarter som makrell og sild har opplevd sterk vekst

-Eksportverdien for laks er tidenes nest høyeste

-Norsk sjømat er en svært ettertraktet global handelsvare

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken