(Nettavisen): Boligprisene faller, og er ned 2,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det gir den svakeste august noen sinne.

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i august gikk opp 0,4 prosent. Men tar man med normale sesongvariasjoner, faller boligprisene med 0,6 prosent.

Dette er den svakeste august-måneden i boligpris-statistikkens historie.

– Renteøkningene begynner nå å bite på boligprisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Sur bolighøst

Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea deler Eidendom Norges oppfatning.

– Vi tror at denne trenden vil fortsette og at prisene vil falle videre utover høsten. Det er fortsatt mange som søker om finansieringsbevis, men vi ser en nedgang i antall kunder som faktisk kjøper bolig. Flere velger også å ikke bruke hele lånerammen, fordi de vil begrense gjeldsbelastningen, sier Marjamaa.

Konkurrenten Handelsbanken er heller ikke særlig optimistisk,

– Dette er starten på en sur bolighøst, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets til Dagens Næringsliv.

Prisene for brukte Obos-boliger falt 2,2 prosent fra juli til august i Oslo, viser ferske tall.

Med unntak av august 2021, utgjør dette det største fallet en august-måned siden de startet med boligprisstatistikk i 2004.

Rentene fortsetter å stige. Etter en ny justering opp 17. august, er det ventet en ny økning 21. september, hvilket gjør at mange kvier seg for større investeringer som boligkjøp.

Bodø

Det tok i gjennomsnitt 38 dager å selge en bolig i august ned fra 47 dager i juli. Kortest salgstid hadde Oslo og Stavanger m/omegn med 24 dager. Lengst salgstid hadde Tromsø med 57 dager.

Den sterkeste utviklingen så langt i 2023 har Kristiansand og Stavanger m/omegn med en oppgang på 10,4 og 9,7 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Tromsø med en oppgang på 2,7 prosent.

Banksjef i Nordea Bodø, Gørill Heitmann, kommenterer endringene slik:

- I likhet med tallene fra Tromsø ser vi at liggetiden på flere boliger i Bodø som ligger ute til salgs har økt betraktelig. Det er flere prosjekterte boliger som ikke blir solgt, samt prosjekter som er satt på vent.

- Vi opplever at flere kunder ikke ønsker å ta høyere risiko, og dermed avventer med kjøp av bolig. Dette beror nok på at levekostnadene er blitt så pass mye dyrere.

- Færre handler

- Renteøkningene har nå for alvor begynt å bite i boligmarkedet. Vi tror at denne trenden vil fortsette og at prisene vil falle videre utover høsten, sier Nordeas leder for personmarkedet, Randi Marjamaa og fortsetter:

- Det er få boliger som går over prisantydning, og våre rådgivere som bistår kundene i budrunder ser økt tendens til at salg heller går litt under prisantydning.

Ifølge Marjamaa er det fortsatt mange som søker om finansieringsbevis, men banken ser en nedgang i antall kunder som faktisk kjøper bolig.

Flere velger også å ikke bruke hele lånerammen, fordi de vil begrense gjeldsbelastningen.

- Vi ser også at flere nå ønsker å selge egen bolig før de kjøper ny. Dette viser usikkerheten som nå preger markedet, og at flere vil ha trygghet rundt hvilket handlingsrom de får etter et boligsalg, ifølge Marjamaa.