Kattemorens ører falt av. Årsaken er hjerteskjærende

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

8 uker AN+ til kun 99,- Bestill her!

Bildene som Dyrebeskyttelsen har lagt ut bilder på sin hjemmeside, viser katten major Ølligård som ble funnet ute ved militærleiren på Skjold i vinter. Den avmagrende og vanstelte katten ble etter flere måneder fanget inn av soldater ved leiren, som hadde varslet Dyrebeskyttelsen i Tromsø om saken.

- Både moren og kattungen har i dag unaturlig små ører. Det er veldig tydelig på dem begge, og det kommer at ørene har fått store frostskader da de gikk ute, sier leder av kattegruppa i Dyrebeskyttelsen, Hege Anita Gausdal Foshaug til Nordlys.

Kattene, som har fått navnene Major Ølligård og Sersjant Øyfrid, har det i dag godt i fosterhjem hos Dyrebeskyttelsen. De har lagt ut bilder av kattemoren noen uker etter at hun ble fanget inn, der man tydelig ser de små ørene.

Hun har bittesmå ører til å være katt, noe som skyldes stygge frostskader etter flere år ute i sprengkulda, de ytterste ørekantene hennes har frosset og falt av, skriver Dyrebeskyttelsen i bildeteksten.

Helt vanlig

Foshaug sier det slett ikke er uvanlig at katter får slike frostskader når de går ute. Hos kattene som ble fanget inn på Skjold var det spesielt tydelig.

- Det kan lett bli 35 minus i det området på vinteren, så det er ikke så rart. Mange tror katter med stor, varm pels er skapt for å gå ute, men de er opprinnelig ørkendyr, og pelsen er der for å holde varmen inne, forklarer hun.

Blir det kaldt nok, hjelper ikke pelsen dem.

- Man ser ofte at de har frostskader på poter, snute, ører og kjønnsorgan. I tillegg kan de pådra seg urinveisinfeksjon, som er veldig vondt for katter, opplyser Foshaug.

En unge forsvant

Da soldatene først oppdaget den lille kattefamilien, hadde moren to unger. Den ene antar man er død.

- Den ble i hvertfall ikke funnet da de ble fanget inn. Den kan ha blitt drept av andre dyr, eller så har den sannsynligvis frosset i hjel, sier Foshaug.

Major Ølligård og Sersjant Øyfrid ble begge behandlet av veterinær før de kom i trygge fosterhjem i Tromsø.

- Veterinærene som behandlet dem, sa at moren hadde den dårligste kattepelsen de hadde sett. Den var så klumpete og hard, at det var som å kjenne på betong. Hun måtte barberes på hele kroppen.

Sykelig tynn

Begge kattene var i tillegg veldig tynne. Verst var det for kattungen.

- Den var vel seks måneder gammel, men veide bare 1,5 kilo, som er vanlig vekt for en kattunge på tre måneder, sier Foshaug.

Skjebnen til de to kattene har rørt mange i Nord-Troms, etter at lokalavia Nye Troms omtalte saken i forbindelse med redningsaksjonen i vinter.

- I dag går det veldig bra med kattene. Sersjant Øyfrid skal faktisk flytte til et nytt permanent hjem i dag. Det var en dame som falt veldig for historien hennes, og som vil gi henne et godt hjem, sier Foshaug.

Oppførselen til kattemoren, tyder på at hun en gang har vært huskatt.

- Det virker som det demrer for henne, for hun oppfører seg mer og mer som en huskatt, sier Foshaug.

Artikkeltags