Gå til sidens hovedinnhold

Dugnaden må fortsette noen uker til

Det er fantastisk godt nytt at Norge på søndag åpnes enda mer, men dugnaden må fortsette noen få uker til.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Søndag gjenåpner Norge i praksis. Det er klart etter at regjeringene har iverksatt fase tre i gjenåpningsplanen. Det gir nye lettelser for både individer, bedrifter, utesteder, idrettsklubber og andre.

Blant annet kan Bodø/Glimt forberede seg til Champions League-kamper med masse supportere på plass. Større kulturarrangementer kan gjennomføres, til og med innendørs. Skjenkesteder kan ha åpent etter midnatt, og du kan innby til bryllup eller andre sammenkomster med mange flere gjester enn til nå.

Til og med breddefotballen kan komme i gang igjen, et langvarig krav som endelig gjennomføres.

Årsaken til alt dette er at smittesituasjonen i Norge blir stadig bedre. Det skyldes både høyere temperaturer og stadig flere vaksinerte.

Regjeringen har hatt som prinsipp å åpne landet i tråd med data og ikke datoer, og nå er dataene positive for de aller fleste av oss.

Denne åpningen viser at regjeringen har lyktes med sin strategi, og det fortjener den ros for. Men vektleggingen av data og ikke datoer har også som effekt at det er for tidlig å si om vi også kan gjennomføre den fulle gjenåpningen som fase fire legger opp til.

Storbritannia måtte utsette sin gjenåpning med fire uker på grunn av den såkalt deltavarianten som nå sprer seg der. Og i Bodø varsler smittevernmyndighetene økt tilsyn i sommer for å hindre smitte.

Overfor AN er smittevernoverlege Kaj Brynjar Hagen tydelig på at det fortsatt er fullt mulig å få smitteutbrudd lokalt. Blant annet skal det etter planen komme direktefly fra utlandet til Bodø i sommer.

Det er altså all grunn til å feire at smitteutviklingen er så positiv som den er, men det er fremdeles viktig å være på vakt og følge de grunnleggende smittevernreglene.

I fjor sommer var viruset tilnærmet utryddet i Norge, men med høsten og åpnere grenser kom det en kraftig oppblomstring igjen. Nå synes regjeringen å ha lært av dette feiltrinnet, og det må også alle vi andre.

Det er mulig å både kose seg og leve et tilnærmet normalt liv, samtidig som man ivaretar grunnleggende smittevernhensyn. Det vil øke sjansene for at den fulle gjenåpning kan gjennomføres etter planen, og det er det viktigste av alt.

Vi vet at antall vaksinerte vil øke gjennom sommeren, vi vet at stadig flere land får smitten under kontroll og vi vet at de vaksinetypene vi benytter synes å ha svært god effekt også på delta-varianten.

Alt peker altså i riktig retning for Norge, og det vil være svært synd om vi ødelegger dette nå som vi nærmer oss innspurten.

Å hindre det er et ansvar vi alle må ta, og belønningen er så enorm at vi bør tåle noen uker til med en viss forsiktighet.

Kommentarer til denne saken