Søndag 27, desember ble en historisk dag. Da ble 67 år gamle Svein Andersen den første i Norge som fikk koronavaksine. Vaksinen rulles nå ut til stadig nye deler av landet, og rett over nyttår kommer den også til Salten.

Dette er et ekstremt viktig steg på veien mot et mer normalt samfunn, et samfunn der vi igjen kan møtes, gi hverandre en klem, oppleve konserter i lag og være sammen med våre nære og kjære i deres siste dager.

Men det er et steg vi må ta sammen, om for få tar vaksinen forsvinner poenget med den, og nedlukkingen av samfunnet må fortsette.

Den felles dugnaden som har båret oss gjennom pandemiens første ni måneder må derfor fortsette, og vårt viktigste bidrag de neste ukene og månedene blir å ta vaksinen.

De fleste av oss synes å være villige til det, men noen nøler. Det er på mange måter forståelig. Alle vaksiner kan ha bivirkninger, og noen av dem kan være alvorlige. Vaksinen mot korona er dessuten utviklet på rekordtid, og det er naturlig at man lurer på om det har gått for fort.

All testing og erfaring så langt tyder på at så ikke er tilfelle. De kliniske testene har vært omfattende og grundige, og de viser at sjansen for alvorlige bivirkninger er svært liten.

Stoler man på vitenskapen er det altså like trygt å ta denne vaksinen som alle andre.

Oppdagelsen av vaksiner har vært en av menneskehetens viktigste framskritt, og har gjennom historien berget millioner av liv. Langt flere enn de få som har dødd eller blitt alvorlig skadd av bivirkninger.

Dette er et bakteppe alle bør ha med seg når de beslutter om de til ta denne vaksinen eller ikke. Sjansene for at akkurat vi skal bli skadet av vaksinen er ekstremt liten, og langt mindre enn sjansene for at vi skal dø eller bli skadet av koronasmitte.

Og tenker vi ut over oss selv og vår helse, er det absolutt ingen tvil om at fordelene ved vaksinen langt vil overgå eventuelle ulemper. Både ved at den vil redusere faren for at andre smittes og eventuelt dør, og ved at det muliggjør en gjenåpning av samfunnet.

For dette viruset forsvinner ikke av seg selv, og for hver uke som går skader det både vår helse og vår økonomi mer og mer. Veier man fordeler mot ulemper er det derfor ingen tvil: Vi bør alle ta denne vaksinen!