Gå til sidens hovedinnhold

Dramatisk farvel med Frp

Artikkelen er over 1 år gammel

Dramatikken til tross kan vi ende med at Frps uttreden av regjering ikke får spesielle konsekvenser for Nordland.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det kommer ikke som noen stor overraskelse at Fremskrittspartiet nå velger å forlate regjeringen. Det har ligget i kortene etter at det ble kjent at de andre partiene henter hjem en IS-mor og hennes syke barn.

Frp-leder Siv Jensen prøvde seg først med dissens, og en kravliste over saker der Frp krevde full gjennomslag, som en slags kompensasjon for nederlaget i denne saken.

Det ville aldri vært aktuelt for Erna Solberg, eller de andre partiene i regjeringskoalisjonen, gå med på slike krav, så kort tid etter Granvold-erklæringen.

Dermed hadde Siv Jensen til slutt intet valg, hun måtte ta partiet sitt ut av regjeringen.

Og hun måtte gjøre det raskt. Lange forhandlinger om krav alle visste ville bli avvist hadde tappet Frp for både medlemmer og velgere for hver dag som gikk.

Det er altfor tidlig å si hva dette vil få å si, både for Frp og for regjeringen. Men en ting synes sikkert; Frp står mye sterkere rustet foran valgkampen i 2021 utenfor regjering, enn i en regjering der de politiske seirene totalt overdøves av nederlagene.

Erna Solberg stilles samtidig overfor et åpenbart dilemma. Venstre og KrF vil utvilsomt ønske å dra regjeringens politikk inn mot sentrum. Men føyer Solberg seg etter det kravet, risikerer hun å irritere Frp så mye at de feller regjeringen.

Dette blir en svært vanskelig balansegang som kan ende hvor som helst.

Frps uttreden av regjeringen vil neppe få noen umiddelbar effekt for Nordland. Politikken vil antakelig fortsette i omtrent samme spor som før. Men en umiddelbar effekt er at fylket mister en av sine siste utkikkspunktet i regjeringsapparatet, statssekretær Allan Ellingsen i Samferdselsdepartementet.

Nordland har utvilsomt vært en av vinnerne i denne regjeringens samferdselssatsinger, med flytting av flystripa i Bodø og tunnel gjennom Kjernfjellet som to viktige seire.

En av hovedårsakene til dette har utvilsomt vært sentralt plasserte politikere fra Nordland Frp i regjeringsapparatet.

Frps uttreden åpner også for nye statsråder og statssekretærer fra vårt fylke; fra Høyre, Venstre og KrF.

Navn som alt nevnes er politikere som Daniel Bjarmann Simonsen, Sture Pedersen, Ingelin Noresjø og Ida Gudding Johnsen.

Sterke navn, hver på sitt felt, men av ulike grunner ingen opplagte kandidater.

Vi risikerer dermed at dette heller ikke påvirker sammensetningen av regjeringen i Nordlands favør. Som er uten statsråder herfra siden Kjell Børge Freiberg gikk av som olje- og energiminister.

Dramatikken til tross kan vi derfor ende med at dette ikke får spesielle konsekvenser for vårt fylke.

Noe helt annet er hva som skjer inn mot valget i 2021. Da kan dette vise seg å bli helt avgjørende.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.