Gå til sidens hovedinnhold

Dobbeltheten i Bodø/Glimts «Action Now»-kampanje

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste tiden har vi hørt mye om sportsvasking, særlig i forbindelse med spørsmålet om boikott av VM i Qatar 2022. Sportsvasking er når en stat, organisasjon eller et selskap bruker idrett til å renvaske sitt frynsete rykte. Dette skjer gjennom å arrangere mesterskap (som når Qatar arrangerer VM), sponsing (som når Qatar Airways sponser Barcelona) eller markedsføringskampanjer der man bruker idretten som et middel for å framstille seg som mer fortreffelig enn man i realiteten er.

Bodø/Glimt har de siste par årene frontet «Action Now». En markedsføringskampanje som retter fokus på FNs bærekraftsmål. Glimt fortjener all ros for dette. Jeg kommer ikke på noen andre fotballklubber av Glimts størrelse som så systematisk har forsøkt å sette lys på spørsmål som er langt viktigere enn idretten.

I lys av den pågående debatten om Qatar og sportsvasking er det likevel påfallende på hvilke måter Bodø/Glimt har tatt grep gjennom «Action Now». Eksempelvis har de kakket seg på lag med Coca-Cola – verdens største plastforsøpler – for å redusere, ja nettopp, plastforsøpling. Glimt har også gått sammen med oppdrettsnæringen for et renere hav, selv om vi vet at oppdrettsnæringen er en av våre største kilder til marin forurensing. Å chartre fly til Spania midt i pandemien var heller ikke noe problem for Glimt i lys av «Action Now»-kampanjen.

Det er ikke godt å si hva Glimt som klubb konkret har gjort for å fremme «Action Now», foruten at de har spilt i grønne drakter i noen kamper og har gått ut i pressen med store visjoner på vegne av de nevnte aktørene. Kan det tenkes at «Action Now» kun er en markedsføringskampanje for å sportvaske eller iallfall grønnvaske samarbeidspartnerne, med folkelige Glimt som gallionsfigur?

Dobbeltheten i Glimts «Action Now»-kampanje blir desto mer synlig med Glimt-styrets aversjon når det gjelder boikott av VM i Qatar. Styret i Glimt vil følge linja til NFF: Utrede mer, utsette avgjørelser og fortsette med press og dialog som beviselig ikke virker. NFF ber nå om å utsette avgjørelsen om boikott til en ekstraordinær generalforsamling til høsten.

FNs bærekraftsmål nummer åtte handler om å oppnå anstendig arbeid for alle. Dette er kun ett av mange av FNs bærekraftsmål som ikke under noen omstendigheter harmonerer med tildelingen, byggingen og avholdelsen VM i Qatar. Om Bodø/Glimt virkelig vil ta «Action Now» når det gjelder FNs bærekraftsmål må de sette ned foten nå! Dette gjør de best ved å stemme for boikott på det kommende fotballtinget. Det heter «Action Now», ikke «Dialog og kanskje action til høsten».

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.