Rykende ferske tall fra utrykningspolitiet peker på en nedgang i ulovlig bruk av mobiltelefon bak rattet.

I Nordland Politidistrikt har 322 personer blitt tatt for ulovlig bruk av mobilen så langt i år, sammenlignet med 441 i samme periode året før.

På landsbasis har 5893 personer blitt tatt for ulovlig mobilbruk hittil i år, en markant nedgang fra 7953 i samme periode i fjor.

Til tross for denne nedgangen har tallene for drepte doblet.

Trussel mot nordmenns trafikksikkerhet

Prosjektansvarlig i Ung i trafikken, Liv Marie Bendheim forteller at hun er fornøyd med en nedgang i ulovlig mobilbruk men det er ingen grunn til å feire ennå.

– Selv om nedgangen i antall tatt med ulovlig mobilbruk isolert sett er god, kan vi allikevel ikke tillate oss å feire, sier Bendheim.

Hittil i år har 63 mennesker mistet livet i trafikken, en dobling fra samme tid i fjor. Bendheim forteller at man må seks år tilbake i tid, til 2016 for å se lignede tall som i hittil i år.

– Jeg håper flere gjør bilen til en mobilfri sone i sommer, da flere kommer til å ferdes på norske veier, sier Bendheim og legger til:

– Man vet jo fra tidligere tall at nesten en av tre ulykker skyldes uoppmerksomhet, så det å legge fra seg mobilen kan føre en lang vei. Vi håper at flere nå vier litt mer oppmerksomhet mot veien, sier hun.

En bil som beveger seg i 80 kilometer i timen, vil flytte seg nærmere 90 meter i løpet av fire sekunder.

– Det tilsvarer at man beveger seg distansen av en fotballbane i løpet av en kort titt på mobilen. Mye kan skje på denne avstanden og sekundene kan fort bli skjebnesvangre, sier Bendheim og legger til:

– Vi kan ikke miste fokuset på trafikksikkerhet nå, legg vekk mobilen i bilen, vi har ingen å miste.

Økning i bot

Hvis du blir tatt for ulovlig bruk av mobiltelefon kan du forvente en bot på 7450 kroner og tre prikker på førerkortet. I januar 2021 økte satsene på bøtene for bruk av mobiltelefon under kjøring nok en gang fra 5000 kroner i 2020.

Bendheim forteller at boten på 7450kr og tre prikker på førerkortet for å bruke mobilen bak rattet er strengt, men at dette er et viktig middel for å få flere til å legge vekk mobiltelefonen.

– Man vet jo fra tidligere tall at nesten en av tre ulykker skyldes uoppmerksomhet, så det å legge fra seg mobilen kan føre en lang vei. Vi håper at flere nå vier litt mer oppmerksomhet mot veien, sier hun.