– Vi hadde ikke tenkt oss dit før nærmere påske, men da vi fikk melding om dette forstod vi at det bør gjøres et tidligere besøk.

Det sier Berit Irgens, daglig leder i Bodø og Omegns Turistforening. En av hyttene på Saltfjellet, Midtistua, har fått utehuset fylt opp med hardpakket snø etter Ylvas herjinger for noen uker tilbake.

Oppdaget torsdag

Det var torsdag denne uken at Fjelltjenesten tok turen opp til hytta for å fylle gass. Da de skulle inn i uthuset var ikke døren til å rikke.

– Fjelltjenesten har forvaltningsansvaret for nasjonalparkene i Nordland og Troms. De var oppe der for å fylle gass da de oppdaget at snø hadde blitt blåst med vinden inn i en liten sprekk rundt døren til uthuset, som inneholder både toalett og fyringsved, sier Irgens.

Grunnen til at en liten sprekk kan forårsake så store konsekvenser skal være at vindretniningen var spesielt uheldig for hyttas beliggenhet.

– Siden Ylvas vind blåste såpass sterkt fra øst, har vinden fått blåse rett inn i hullet, og dermed har store mengder med tettpakket snø fått lov til å legge seg på andre siden. Siden døren går innover, betyr det sannsynligvis at vi må bryte opp døren og lage en ny til hytta.

Dette betyr at hytten er stengt til problemet er fikset over nyttår, forklarer Irgens.

Flere konsekvenser

Akkurat når hytten åpner opp igjen vet ikke Irgens, men hun er lettet over at det skjedde nå, og ikke midt i sesongen.

– Vi kan ikke si nøyaktig når vi får fikset døren, men vi må få tillatelse til å dra inn med snøscooter, i tillegg til at vi må skaffe materialer til ny dør. Heldigvis er det såpass mørkt nå, at vi tviler på at det er mange som hadde planlagt tur opp dit uansett. Likevel, for å være på den sikre siden, så fikser vi problemet rett over nyttår.

Midtistua er ikke den eneste turisthytten som har blitt rammet av Ylva. Irgens sier at de vet om noen få til, men at det kan være flere hytter som er rammet.

– Vi har en gapahuk på Gjælentunet hvor stormen hadde løftet opp det ene hjørnet. Tverrbrennstua på Beiarfjellet hadde fått revet løs et takhjørnet, men dette er reparert. Vi ber publikum varsle oss hvis de oppdager at noen andre DNT-hytter har fått skader, sånn at vi kan fikse det.