Gå til sidens hovedinnhold

Distriktsfiendtlige Nordland

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nordland trenger gode fagfolk, dvs. ungdom som vil ta yrkesfaglig utdanning. Dersom vi skal få ungdommen til å ta yrkesutdanning, må det være et tilbud, helst i nærheten av der de bor.

I disse dager får ungdom vite om de har kommet inn på sitt utdanningsvalg. For ikke lenge siden kunne vi lese i avisa at Nordland fylkeskommune (NFK) har valgt å legge ned den ene klassen med TIP (teknikk- og industriell produksjon), nå TIF (teknologi- og industrifag) ved Saltdal videregående skole. Dette er en skole som har hatt veldig gode tall når det gjelder oppmøte til timer, gjennomføring av utdanning, trivsel og fravær av mobbing.

I tillegg har skolen i samarbeid med lokalt næringsliv greid å ordne lærlingplasser til 100 % av elevene. Dette tyder på at elevene fra denne skolen har hatt en høyst etterspurt utdanning som er relevant for næringslivet heri Salten.

Likevel velger altså NFK å legge ned en klasse, slik at de nå bare skal kunne tilby 15 av de 27 søkerne til denne fagutdanninga en skoleplass. Hva vil da skje med de 12 som ikke får skoleplass på Saltdal videregående? Det er ikke bare bare å flytte inn til Bodø og bo på hybel.

Her legger NFK ned et velfungerende tilbud som har mange søkere, og kaller det KAPASITETSTILPASNING. Rektor ved Saltdal videregående sier at de har kapasitet til å opprettholde to klasser. Det samme sier de fantastisk dyktige lærerne på TIP/ TIF. Så hva er så den REELLE grunnen til at NFK vil kutte ned et allerede tynt studietilbud i Saltdal?

Det er trygt og godt for mange å kunne gå på ei lita skole der miljøet er oversiktlig og avstanden til rektor og lærere er kort. Nordland fylke bør være tjent med å ha et variert tilbud, med små og store skoler, slik at de elevene som trenger det faktisk kan bo hjemme ett eller to år til, slik at de er tryggere den dagen de må flytte på hybel. Ikke alle er klare for hybellivet når de er 15–16 år. Dersom NKF legger ned en hel klasse i Saltdal, frykter jeg at mange vil droppe ut og ikke får gjort ferdig den utdanninga de er i god gang med.

Så, kjære fylkeskommune: La være å kutte mer på de allerede små videregående skolene når de faktisk har gode søkertall. Fyll opp klassene med elever fra Bodø, så kan elever fra byen få oppleve hvor godt de kommer til å trives på Saltdal vgs.! Ungdommen må få valg og muligheter til mestring. Da kan dere ikke legge ned et så vanvittig godt tilbud som TIF Saltdal med argument om «kapasitetstilpasning»! Detter holder ikke, NKF!

Kommentarer til denne saken