Sølv i serien og sterke prestasjoner spesielt på hjemmebane i Europa – vi kan ikke annet enn å bukke og takke. Glimt er nest best i Eliteserien og det soleklart beste norske laget i Europa.

Men det var 2022. Nå skal vi snakke om 2023, og da er det nesten like fantastisk å tenke på hvilket utgangspunkt klubben har:

  • Knallsterk økonomi
  • Stadig økende og brennende publikumsengasjement rundt klubben
  • En bred og spennende stall
  • Et trenerteam som fortsatt virker svært sultent og lærevillig
  • Et apparat og system rundt A-laget som holder høy internasjonal standard

Det er med andre ord veldig mye viktig som er på plass allerede og som utgjør grunnmuren for det som sannsynligvis blir Glimts femte år på rad helt der oppe i toppen av Eliteserien og med mange spennende oppgjør i Europa.

Her en min lille liste over hva vi skal ha med oss videre fra årets sesong til den neste:

1. Staheten til Kjetil Knutsen

Jeg kan ikke annet enn å beundre Kjetil Knutsens evige tro på sine ideer og sine planer for hvordan Bodø/Glimt skal spille fotball og hvordan Glimt skal framstå som klubb. Samtidig skal det innrømmes at jeg også har vært rimelig provosert en del ganger – over laguttak og merkelige prioriteringer rent sportslig, men også over den offerrollen han gled altfor lett inn i etter hjemmekampen mot Roma i april.

Kanskje har han gitt noen spillere særbehandling i den forstand at hans tålmodighet med dem har vært større enn med andre?

Vi må erkjenne at denne staheten er en sentral del av Kjetils trener-DNA, mannen gjør ingenting annerledes før han selv regner seg fram til at endringer er det smarteste. Derfor vil det faktisk ikke overraske meg om vi får se justeringer i spillestil, ja kanskje til og med endring i formasjon, rett og slett fordi Kjetil selv mener det gagner klubb og lag. Fra 4–3–3 til 3–5–2 for eksempel? Kanskje. Eller kanskje ikke.

I en sesong hvor motstanderne gjorde alt de maktet for å ødelegge for Glimt, stolte Kjetil på «vårres måte». Det gikk veldig bra til slutt, og Glimt på sitt beste i 2022 leverte den mest underholdende fotballen her til lands.

Kjetil Knutsens stahet er medaljer og europamillioner verdt. Den må han holde hardt på. Vi må ha stoltheten hans med oss inn i 2023.

2. Viljen og evnen til å satse økonomisk

Bodø/Glimt presenterte oss for en helt ny innkjøpsstrategi i 2022. Viljen til å bruke store summer på sportslig utvikling viste seg å være stor. Ja, så stor at misunnelsen i mange andre klubber ikke lot seg skjule. Et par av de virkelig store kjøpene i sommer var sikkert trigget av skadesituasjon og kampprogram, men fortalte omverdenen veldig tydelig at Bodø/Glimt ikke er redd for å satse. Satse stort.

På bakgrunn av det som skjedde i sommervinduet er det grunn til å ha forventninger om nye og forholdsvis betydelige overganger før sesongstarten 16. februar. Neppe i samme omfang som i sommer, og fortsatt godt innenfor hva som er økonomisk forsvarlig i FK Bodø/Glimt.

3. Evnen til å løfte seg

Det beste enkelteksempelet på å løfte seg i motgang fikk vi se på Aspmyra i sesongens siste seriekamp. Enkelte forlot faktisk stadion da Viking økte sin ledelse til 4–2. Glimt snudde kampen på herligste vis og alle stolte Glimt-hjerter ble enda stoltere.

Men enda viktigere enn denne enkeltstående snuoperasjonen var evnen Glimt viste etter en veldig tung periode i starten av sesongen. Etter ni serierunder, blant annet med pinlige uavgjortresultat hjemme mot både LSK, Tromsø og Godset lå Glimt helt nede på en 8. plass på tabellen – åtte poeng bak serieleder LSK.

Etter 18. serierunde var Glimt oppe på andreplass og med heng på serieleder Molde. Det samme skjedde etter formduppen i september med tap for både Molde og Tromsø. Glimt løftet seg igjen og satte en støkk i Fotball-Norge med fire målfester på rappen.

Denne evnen forteller veldig mye om lagets mentale styrke og vi den tar vi selvsagt med oss inn i 2023-sesongen.

4. Målkåtheten

Bodø/Glimt har økt sin popularitet enormt de siste årene, og en vesentlig grunn til det er at folk rett og slett liker å et lag som jager scoringer.

Godt over 80 seriemål i år er spinnvilt. Og det til overmål i en sesong hvor Kjetil Knutsen & co. fikk kritikk fra såkalt eksperthold for å slite med å score. Jo da, det er ingen grunn til å slutte å trene på avslutninger (hører du Albert?), men målkåtheten Glimt viser år etter år er en grunnleggende del av suksessen.

5. Amahl Pellegrino

Mannen er i ferd med å bli en av Glimts beste ambassadører – på, men også utenfor banen. Toppscorer og assistkonge. Jo da, la oss få Pelle med oss i 2023!

Og dette vil vi virkelig ikke ha med videre til 2023–sesongen:

1. Baklengsmål i bøtter og spann

Glimt har sluppet inn over 40 mål på 30 seriekamper. Det holder ikke. Forsvarsspillet må skjerpes – fra spiss til målvakt. Du blir ikke seriemester hvis du slipper inn så mange baklengs.

2. Sutringen

De sa det selv etter hvert, Glimt-spillerne, at de syntes litt synd på seg selv i tøffe perioder rundt cupfinalen. De sutret og synes synd på seg selv. Det lar vi ligge igjen i 2022.

3. Nesten Europa-farvel mot Klaksvik

Årets Europacup-eventyr kunne svært lett vært over på Færøyene 13. juli. Klaksvik var noen få centimeter fra å slå Bodø/Glimt ut av Europa etter en kamp som vel må få merkelappen «årets svakeste prestasjon 2022». Med all respekt for de færøyske spillerne, det er fortsatt flaut å tenke på hva som skjedde på Vid Djupumyrar i Klaksvik denne onsdagskvelden i juli.