Denne uka åpnes det igjen for kampaktivitet i barn og ungdom under 20 år, men kun innad i egen kommune, hvilket betyr at man i Oslo igjen kan arrangere seriekamper eller treningskamper på tvers av bydeler.

Små kommuner i nord med ett lag i fotball og håndball, for eksempel Senja, Skjervøy og Nordreisa, kan derimot ikke reise ut av kommunen for å spille kamper. I praksis betyr det fortsatt kampnekt i nord. Det er urettferdig og firkantet av myndighetene å ikke ta høyde for geografiske forskjeller.

Les også: En ekspert hyller Glimt-grepet – en annen raser mot signalet det sender

Vi frykter at det som i realiteten er kampnekt for nordnorske lag og utøvere, kan få dramatiske ringvirkninger i form av lag og spillere som forsvinner - og som ikke kommer tilbake den dagen viruset er bekjempet. Selve fundamentet i norsk idrett knaker i sammenføyningene. Det er dypt alvorlig for folkehelsen, og vil også ramme toppidretten.

Også internt i nordnorsk idrett ser vi nå at det gjøres ulike vurderinger. Tromsø har heldigvis et toppserielag i fotball som forvalter smittevernrådene ansvarlig og klokt. Vinterens tradisjonelle treningsleir i Spania er avlyst på grunn av Covid-19, det samme er en treningskamp i Fredrikstad.

Dessverre rokker en annen nordnorsk klubb, Bodø/Glimt, ved bildet av at nordnorsk idrett er solidariske og tar smittevern på alvor.

Klubben trosser myndighetenes råd og reiser på tre ukers treningsleir til Spania, som er et såkalt «rødt» land. Utrolig nok skjer det med smittevernlegen i kommunen som sandpåstrøer.

Dette er ikke bare skuffende, det er feil signaler i en situasjon der resten av idretten i nord følger smittevernet lojalt, og mens bredde- og ungdomsidrett er underlagt mye strengere restriksjoner enn toppidretten. Derfor er det heller ingen andre toppserielag i fotball som reiser til utlandet for å trene.

Sportslig og økonomisk suksess kan være minst like vanskelig å forvalte som det motsatte. Men alt kan ikke måles i penger eller medaljer.

Glimt hadde hele landsdelen i ryggen gjennom sin jubelsesong i fjor, men det spørs om alenegangen i Spania styrker bildet av den lille, sjarmerende askeladden.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt sier det som skjer «bryter med en forståelse av fellesskap, og en nøkternhetsprofil Bodø/Glimt har hatt i mange år». Han har dessverre rett.