Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør være en ekstra advarsel til dere som planlegger reise i påska

Vil du hindre en reprise av julas uheldige smitteeksplosjon, så hold deg mest mulig hjemme i påska.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

De tre siste dagene har det vært registrert ett nytt tilfelle av koronasmitte i Bodø. I de andre kommunene i Salten er situasjonen enda bedre.

Dette er et tegn på at lokale smittevernmyndigheter endelig er i ferd med å få smittesituasjonen under kontroll igjen. Det betyr på ingen måte at vi kan slappe av, verken vi som er innbyggere i Salten eller de som har ansvar for å tilrettelegge smittevernet.

Svært få er blitt testet nå ved inngangen til påska, og vi vet fra tidligere erfaring at smitten fort kan komme ut av kontroll. Ikke minst lærte vi det i jula, da økt aktivitet og økt mobilitet førte til en smitteoppblomstring på nyåret.

Nå viser tall Aftenposten har fått fra FHI at denne tredje smittebølgen primært var forårsaket av innreise fra land med mer smitte enn vi hadde.

Det bør være en ekstra advarsel til dere som planlegger en utenlandsreise i påska, eller en reise til steder i Norge med et høyere smittepress enn dere har der dere bor: Hold dere hjemme!

Tallene viser nemlig at smitten reiser med dere, enten dere vil eller ikke. Alt for åpne grenser – blant annet etter press fra norsk næringsliv - gis nesten hele skylda for høstens smittebølge, slik bølgen på nyåret også kom hit fra andre land.

Ikke minst kom de nye og mer smittsomme virusvariantene hit med fly. Det gjelder både den engelske mutanten og den sørafrikanske, som har rammet Bodø og Salten spesielt hardt.

Vi må for enhver pris hindre en reprise av dette i påska, og det er bare du som kan sørge for det. Ved å holde deg mest mulig hjemme.

Men det er ikke bare reiser som vil utgjøre en fare i påska. Vi har fem fridager foran oss, og selv om pandemien har redusert forskjellen på hverdag og helg, vet vi at ferie og fri øker lysten til, og mulighetene for, å delta på ulike typer sosiale aktiviteter.

Det er forståelig, og godt smittevern betyr ikke nødvendigvis at man må leve som en munk. Men det betyr at man må tenke nøye gjennom hva man gjør, og sørge for å holde avstand, vaske hendene og bruke maske.

Klarer alle det kan vi komme oss ut av påska med samme smittetall som vi gikk inn i den med. La det være vårt felles mål.

Kommentarer til denne saken