Gå til sidens hovedinnhold

«Det var den pandemien»

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer pandemi som verdensomspennende spredning av en ny sykdom. En sykdom som rammer svært mange mennesker og som brer seg over et stort geografisk område, slik som flere verdensdeler.

Vi som bor i Norge er heldige. Nasjonen har hatt råd til å kjøpe inn mer enn nok vaksiner, og har forbindelser som muliggjør innkjøp. Befolkningen har tillit til myndighetene, og ønsker å bli vaksinert.

I store deler av verden er det ikke slik.

Det er enorme forskjeller på antall registrerte smittetilfeller og dødsfall i de forskjellige verdensdelene.

Hva de reelle tallene er, vet ingen. I land der storparten av befolkningen ikke har råd til å oppsøke lege ved sykdom, blir registrering av smitte og dødsårsak deretter.

Det er ikke lenge siden generalsekretæren i WHO, Tedros Ghebreyesus, kom med en anmodning i forbindelse med at enkelte land vurderer å tilby en tredje vaksinedose. Anmodningen burde være oppsiktsvekkende.

Han sa: Vær snill å vente med å gi innbyggerne en tredje dose, inntil alle land i verden har gitt minst 10 % av befolkningen den første dosen.

Altså er det svært mange land der (langt under) 10 % av innbyggerne har fått den første dosen.

Så hvordan kan pandemien da være over? Gode vaksiner redder oss i Norge, og vi kan heldigvis begynne å leve et tilnærmet normalt liv etter hvert. Det er fortvilende å se hvor mye som gjenstår før store deler av verdens befolkning kan gjøre det samme.

Kommentarer til denne saken