I år delte Avisa Nordland og NRK ut hedersprisen «Årets Nordlending» for tjuende gang.

Prisen har gjennom årene gått til mennesker som har utført store dåder, inspirert oss og gitt oss glede i livet. Blant vinnerne har vært kjente navn som Halvdan Sivertsen, Marcus og Martinus og Shirley Bottolfsen, men også mer ukjente navn som gjennom en spesiell innsats har bidratt til å gjøre nordlendingenes liv bedre.

Det har til de grader årets vinner også gjort: Bodø/Glimts suksesstrener Kjetil Knutsen. Laget han leder fikk utmerkelsen i fjor etter sitt suverene seriemesterskap.

Å følge opp med seier i år også er på mange måter en enda større prestasjon, og det syntes også det store flertall av lesere og seere som stemte fram Kjetil Knutsen i år. Det var aldri noen tvil om vinneren, tross et sterkt felt av nominerte.

Det var ingen selvfølge at Kjetil Knutsen skulle bli en suksesstrener, enda mindre i Bodø.

Han slet lenge i sin trenerkarriere, og har fortalt at han på et tidspunkt vurderte å gi seg. Det var derfor ingen merittert trener som ble hentet til Bodø i 2016.

Han kom som assistenttrener for et lag som da lå på andre nivå. Det ble opprykk på første forsøk, og foran sesongen 2018 tok han over som hovedtrener.

Heller ikke det ble noen umiddelbar suksess, Bodø/Glimt berget plassen i toppdivisjonen først i siste serieomgang og flere stilte spørsmål ved om Knutsen var rett mann for Glimt.

Det gjorde ingen etter sesongen 2019. Bodø/Glimt slåss helt i toppen fra starten av og endte med sølv i serien etter Molde.

Det var den første medaljen siden 2003, og en stor overraskelse for de fleste. Både i Bodø og andre steder. Men det var ingen ting mot det som skjedde året etter.

Bodø/Glimt vant et suverent seriemesterskap og slettet omtrent alt av rekorder i norsk fotball. Nesten alle eksperter avskrev Glimts sjanser til å gjenta prestasjonen i år, men de tok feil.

Riktignok ble seiersmarginen mindre, men seriemesterskapet var på mange måter enda mer imponerende, ut fra de mange spillerne som ble borte på grunn av salg eller skader.

Knutsen har ikke æren for det alene, men han leder teamet som skapte prestasjonen.

Han har gjort det med en klar profil, men også ydmyk og opptatt av å dele æren med laget og medtrenerne. Samtidig som han stiller like harde krav til de rundt seg som til seg selv, krav som gjør dem bedre.

Det har gjort Kjetil Knutsen elsket blant fansen, som har utropt ham til en slags æresnordlending.

Så for dem som lurer på hvordan en bergenser kan bli Årets Nordlending, her er et sitat fra Glimt-fansens nye favorittsang: «Kjetil Knutsen er en Bodø-mann, elsker Bodø/Glimt og hater Brann».